Vrije stemming
393 parlementsleden van de Bondsdag stemden vorige week al vóór openstelling van het burgerlijk huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht. 226 mensen stemden tegen en 4 mensen brachten geen stem uit. Bondskanselier Merkel en veel andere CDU-leden stemden tegen de openstelling, al zette Merkel wel zelf de deur open voor goedkeuring, door een vrije stemming over het onderwerp toe te staan.

Kritiek 
Er kwam ook wat kritiek over het opengestelde huwelijk voor koppels van hetzelfde geslacht in Duitsland. Er kwam een kerkelijk protest op gang en de extreemrechtse partij Alternative für Deutschland wilde de nieuwe wet aanvechten. De lesbische lijsttrekker Alice Weidel vindt dat het huwelijk enkel een verbintenis tussen een man en een vrouw moet zijn. 

Ook in Nederland deed een artikel uit het Reformatorisch Dagblad flink wat stof opwaaien. De hoofdredactie noemde het 'verdrietig' dat ook Duitsland het huwelijk toegankelijk maakt voor homo's. Bij RTL Summer Night kwam er een flinke discussie op gang tussen Anton de Wit van het Katholiek Nieuwsblad en rappers Ali B, Boef en Ronnie Flex. Die laatste drie kwamen op de voor LHBT-gemeenschap. 

Twee weken tijd 
In slechts twee weken tijd is het huwelijk voor Duitse koppels van hetzelfde geslacht een feit geworden. Het onderwerp raakte weer op de agenda door een uitspraak van Bondskanselier Merkel tijdens een debat, georganiseerd door een vrouwenblad. Nadat de Duitse Ulli Köppe vroeg wanneer hij met zijn partner in het huwelijksbootje mocht stappen, zei Merkel dat ze vindt dat de politici in haar partij vanuit hun eigen overtuiging moeten stemmen. Vervolgens dwong coalitiepartner SPD een stemming in de Bondsdag af, die vorige week vrijdag plaatsvond.