GroenLinks en D66 willen dat de gemeente Amsterdam het informeel gebruik van het hiv-preventiemedicijn PrEP gaat ondersteunen. Zij doen daarom het voorstel om de GGD een programma te laten opzetten voor het voorlichten, begeleiden en monitoren van informeel PrEP gebruik door mannen die seks hebben met mannen (MSM).

Hiv-diagnoses
Informeel PrEP gebruik neemt snel toe, zo is te lezen in het initiatiefvoorstel van de twee partijen. “Dit is legaal gebruik, maar wel met (volks)gezondheidsrisico’s. Onjuist gebruik zou kunnen leiden tot een resistent virus en tot nierschade bij de gebruikers. GroenLinks en D66 zijn van mening dat de rijksoverheid, net als een reeks aan andere landen, PrEP zou moeten vergoeden voor risicogroepen. Dat is kosteneffectief, maar draagt vooral bij aan het terugdringen van nieuwe hiv-diagnoses en algemeen en seksueel welzijn.”

Signaal
De indieners willen met dit voorstel ook een signaal geven. Zolang de rijksoverheid PrEP niet voor een brede risicogroep ter beschikking stelt, zal het informele PrEP-gebruik toenemen en daarmee de risico’s.

Het voorstel is geschreven op 22 april 2015. Aanstaande donderdag wordt over het volgende gesproken:

  1. De gemeente gaat informeel PrEP gebruik ondersteunen met voorlichting, begeleiding en monitoring door de GGD Amsterdam. De GGD wordt financieel in staat gesteld hiervoor een tweejarig programma te laten opzetten.
  2. Binnen het programmaonderdeel Maatschappelijke ondersteuning wordt hiervoor 375.000 euro vrijgemaakt (187.950 euro per jaar).

Kosten
Concreet zou voor een programma voor 250 MSM, 0,5 fte verpleegkundige en 0,5 fte arts nodig zijn. Verder worden de kosten van twee extra soa-testen vergoed (twee zijn al vergoed), Net als het testen van de nierfunctie en hepatitis C. Het programma zou voor twee jaar gefinancierd kunnen worden, omdat er niet zomaar gestopt kan worden met het programma. In totaal zou tweejarige financiering 375.000 euro kosten.

Het volledige initiatiefvoorstel lees je op de website van de gemeente Amsterdam.

Spreekuur
Ander nieuws over PrEP: PrEPnu start deze week met een wekelijks PrEP-spreekuur in het centrum van Amsterdam. Tijdens dit spreekuur kun je al je vragen stellen over PrEP-gebruik en generieke middelen. Je kunt je meteen ook gratis op hiv laten testen. We helpen je bij je keuze voor zelfstandig PrEP-gebruik. Bij ons krijg je onbevooroordeeld en vriendelijk deskundig advies.

Coverbeeld: Gay.nl