‘Zonder geld kun je niks organiseren, voorheen kregen we de financiering rond met subsidies van de gemeente, maar die is weggevallen. Ook zijn de kosten van de PrideWalk toegenomen en daarom vragen we een bijdrage van de community’, vertelt Hans Verhoeven, de commissievoorzitter van de PrideWalk. Hij vindt het een mooie gelegenheid voor de community om te laten zien wie ze zijn en wat ze willen.

'We willen aandacht vragen voor LHBT's in 76 landen waar homoseksualiteit nog strafbaar is'

Dit jaar vragen we aandacht voor LHBT’s die in de 76 landen wonen waar homoseksualiteit nog strafbaar is. ‘Tijdens de PrideWalk gaan we de vlaggen van die landen meedragen, die moeten natuurlijk gekocht worden en aan een vlaggenstok komen. Ook kunnen groepen en organisaties een wagentje krijgen om een bepaald land te vertegenwoordigen en zullen we aandacht vragen voor Individuals at Risk, dat zijn foto’s van mensen die gevangen zitten, vermoord zijn of gevaar lopen omdat ze LHBT zijn’, aldus Verhoeven. Door middel van crowdfunding wil de voorzitter het geld bij elkaar krijgen om deze ideeën ten uitvoer te brengen.

'De community moet ervoor zorgen dat PrideWalk 'ons' ding blijft'

Er is veel kritiek op de jaarlijkse Botenparade, omdat hij te commercieel geworden zou zijn. ‘Als de community niet wil dat we van bedrijven afhankelijk worden, is dit dé kans om hun betrokkenheid te tonen.’ De voorzitter vindt dat de community ervoor moet zorgen dat het ‘ons’ ding blijft.’ Ik zou bijna zeggen: Put your money where your mouth is.’ 

Hij ervaart op het moment nog niet veel enthousiasme uit de Amsterdamse gayscene. ‘Ik heb 70 vrijwiligers nodig en na een oproep op Facebook hebben zich er maar 20 aangemeld. Dan kan ik natuurlijk professionals inhuren, maar dan rijdt er volgend jaar een wagen van Coca-Cola mee.’ Er is 3500 euro nodig en er zijn nog maar drie weken te gaan. Hans Verhoeven hoopt dat heel LHBT Amsterdam zijn steentje bijdraagt aan de PrideWalk, want anders moet hij moeilijke keuzes gaan maken over hoe de tocht er uiteindelijk uit zal zien.

De Pride Walk vindt plaats op zaterdag 29 juli en vertrekt om 11:00 uur vanaf het Homomonument naar het Vondelpark, dat voor de gelegenheid word omgedoopt tot Pride Park.

Beeld: Jeroen Ploeger - Facebook Pride Amsterdam