Onlangs vroegen we in een poll op Gay.nl bijvoorbeeld hoeveel mensen er open waren over hun seksuele oriëntatie. In totaal gaf een indrukwekkende 36 procent aan dat ze er a) open over waren, maar dat vervelende situaties op had geleverd, b) nog niet uit de kast waren gekomen of c) zelfs vreesden dat dat in hun werkgebied ronduit onmogelijk is.

Ook zelf ontmoet ik nog met enige regelmaat mensen die hun seksuele oriëntatie of genderidentiteit liever achter gesloten deuren houden, omdat ze vrezen – of soms zelfs zeker weten – dat ze hun carrière de das omdoen wanneer ze bijvoorbeeld hun gelijkslachtige partner meenemen naar een zakelijk etentje of bedrijfsfeest. Mensen die het gevoel hebben dat ze the only gay in the office zijn.

'Veel vormen van uitsluiting relativeren we zelf vaak weg'

‘Maar dat zijn toch uitzonderingen op de regel? In Nederland zijn we er inmiddels toch wel?’ hoor ik de eerste sceptici al denken. Soms gaat het om subtielere vormen van uitsluiting, die we zelf vaak neigen weg te relativeren. Collega’s die flauwe, seksueel getinte grappen over je denken te mogen maken, omdat je op hetzelfde geslacht valt. Bedrijven die bij hoog en laag beweren dat ‘diversiteit bij hen geen probleem is’, maar nooit de moeite hebben genomen om dat degelijk te toetsen onder hun werknemers. Directeurs die maar al te graag komen praten op het diversiteitsborreltje, maar het veel te veel gedoe vinden om ook de vaak homogene bestuurstafel van een hoognodige dosis diversiteit te voorzien.

Met steun van Philips, een van de bedrijven die haar boot tijdens de Amsterdamse Pride oprecht weet te vertalen naar een breed gedragen diversiteitsboodschap op de werkvloer, hebben we een volwaardige Gay.nl Career Special kunnen optuigen. Hierin hadden we een volledige carte blanche. Het is geenszins een compleet overzicht geworden van de uitdagingen waar bedrijven en werknemers mee worstelen – het thema ‘diversiteit op de werkvloer’ is dan ook onuitputtelijk. Veel meer bieden we een aantal inspirerende verhalen van mensen op diverse niveaus, die zich inzetten voor een positieve(re) werkomgeving, voor zichzelf én voor anderen.

We spraken onder anderen met minderheden die in meer of mindere mate hun kop hebben gestoten tegen het spreekwoordelijke roze plafond. Zoals genderqueer Anne, die op haar 36ste eindelijk haar eerste betaalde baan te pakken heeft en de 18-jarige Jaimie, die zelf in aanraking kwam met discriminatie op de werkvloer en zich nu inzet voor anderen die daarmee worstelen. Daarnaast zijn er mooie verhalen van danser Dex, brandweerman Jeroen en tv-kok Mathijs, die al van jongs af aan precíés wisten wat ze wilden worden en die droom met volle kracht hebben nagejaagd.

‘De gemene deler in al het onderzoek: jezelf zijn op de werkvloer is goed voor jou én het bedrijf’

Ook zetten we de belangrijkste bevindingen uit onderzoek over LHBT-acceptatie op de werkvloer op een rij en gingen we in gesprek met organisaties die bedrijven oplossingen aanrijken op het gebied van diversiteit. Zoals IncInc, die bedrijven helpt hun Gay Pride-boot naar een inhoudelijke boodschap te vertalen en Young@WorkplacePride, een platform dat jonge starters aan elkaar verbindt en helpt hun plek te vinden in dit hobbelige landschap.

Misschien is naar werk gaan, of überhaupt werk vinden, voor jou iedere dag een uitdaging. Misschien heb je het geluk er – net als ik – tot nu toe weinig problemen mee te hebben gehad. Hoe jouw situatie er ook uitziet, we hopen dat deze verhalen jullie inspireren, jullie blik verruimen en hoop geven.

Alle onderzoeksresultaten hebben namelijk één voor de hand liggende, maar o zo belangrijke gemene deler: jezelf zijn op de werkvloer is goed voor jou én het bedrijf waar je voor werkt. Dus om af te sluiten met de woorden van de legendarische RuPaul: you better work!

Martijn Kamphorst (1989) is hoofdredacteur van Gay.nl.