De gemeente Amsterdam schermde dinsdagmiddag met dit cijfer bij de voorzieningenrechter, dat afkomstig is uit een nog geheim onderzoek.  De rechter buigt zich over een verzoek van Wijkcentrum d’Oude Stadt, dat wil dat de gemeente de vergunning voor de Gay Pride intrekt of aan veel strengere eisen onderwerpt.

D’Oude Stadt zegt dat er sprake is van ‘onduldbare overlast’ vanwege de harde muziek bij de straatfeesten en tijdens de Canal Parade. Ze zeggen te spreken namens een groot deel van de binnenstadbewoners. Maar nu blijkt dat omwonenden het feest juist waarderen.

Frustraties
Volgens een vertegenwoordiger van de Stichting Amsterdam Gay Pride is er een kleine kern van klagers, die hun frustraties over de drukte van de stad wil afreageren op de Gay Pride en die het homofeest ‘koste wat kost de nek om wil draaien’.

De klagende bewoners vinden dat ze niet serieus worden genomen. Er zou nauwelijks ruimte zijn om bezwaar te maken. Het geluidsniveau van de feesten ligt zes tot zeven keer hoger dan op de Zeedijk. Bovendien zeggen ze verrast te zijn door de toevoeging van een extra feest op de Dam.

Open en tolerant
De gemeente stelt dat het feest er juist is gekomen om druk van de ketel te halen. Ook zijn er strengere eisen bijgekomen, zeker op het gebied van geluidsoverlast. Een advocaat van de gemeente zegt: ‘De Amsterdam Gay Pride hoort bij een open en tolerante stad. Het evenement staat symbool voor de stad die wij willen zijn. Wij kunnen niet tot in het oneindige doorgaan met het aanpassen van de eisen. Als de Pride moet voldoen aan alle eisen die het wijkcentrum stelt, dan betekent dat maar één ding: dat er helemaal geen evenement meer is.’

Over maximaal twee weken volgt de uitspraak van de voorzieningenrechter.

Bron: Parool