Het kleine eilandstaatje in de Middellandse Zee is grotendeels Rooms-Katholiek. Het parlement heeft gestemd voor een nieuwe wet waarin geen sprake meer is van de termen ‘man’ en ‘vrouw’. Die zijn nu vervangen door het sekseneutrale ‘partner’, of ‘spouse’ in het Engels, aangezien dat ook een officiële taal is op Malta.

Slechts een van de 67 parlementsleden stemde tegen. Op Malta was het sinds 2014 mogelijk voor lhbt’s om een geregistreerd partnerschap aan te gaan. Malta is het vijftiende land in de Europese Unie waar het huwelijk is opengesteld voor iedereen.

Adopteren
Hoewel de Katholieke kerk sterk tegen was, mogen homostellen nu ook kinderen adopteren op Malta. Tot nu toe was het alleen mogelijk om een kind te adopteren door één van de twee ouders in een homoseksuele relatie.

Minister-president Joseph Muscat zegt: ‘Dit is een historische uitslag. Het toont aan dat onze democratie en maatschappij een staat van volwassenheid hebben bereikt. Nu kunnen we zeggen dat we allemaal gelijk zijn.’

Regenboog
Na de uitslag was de gevel van Muscats regeringsgebouw in regenboogkleuren gehuld en was de tekst ‘We Made History’ erop te lezen.