Arjan Dijk (Google)
Als Vice President Marketing is Arjan Dijk de hoogstgeplaatste Nederlander binnen Google. Hij houdt zich binnen het bedrijf bezig met advertenties – precies datgene waar Google zo ongelooflijk rijk van wordt. Dijk woont en werkt in Californië en komt zo heel af en toe nog terug naar zijn geboorteland. Over de homo-acceptatie in ons land is hij niet zo heel tevreden, zo tekende een Telegraaf-journalist een jaar geleden nog op: 'Thuis in Californië durf ik altijd en overal hand in hand met mijn vriend te lopen, in dit land niet. We moeten van tolerantie af en naar acceptatie toe.' Dijk sponsort de Gayglers LGBT Employee Resource Group. En belangrijker: hij is een actieve mentor voor de LHBT-community bij Google en een van de drijvende krachten achter The Story of Jacob and City Gym, een reclamefilmpje voor Google, waarin een transgender bij een speciale gym traint. Dijk zetelt ook in het bestuur van GLAAD, een club die zich sinds 1985 hardmaakt voor de LHBT-gemeenschap. Via de media proberen zij de positie van homo’s te verbeteren.


 

David Furnish (Rocket Entertainment Group)
Kijk, daar houden we nu van – deze man is in 2015 door het gezaghebbende blad GQ uitgeroepen tot een van de best geklede Britse mannen. Een en al stijl dus, deze David Furnish. Je zou hem kunnen wegzetten als 'de man van Elton John' maar daarmee doe je hem ernstig tekort. Want platenmaatschappij Rocket Music, die hij samen met zijn beroemde echtgenoot leidt, is ook de drijvende kracht achter superster Ed Sheeran. Daarnaast is hij producent van musicals zoals Billy Elliot en heeft hij een aantal films op zijn naam staan. Furnish mag zich verder nog mede-eigenaar noemen van de filmmaatschappij Rocket Pictures, die bekend staat om z’n grappige animatiefilms. Gnomeo & Juliet scoorde eerder bijzonder goed, met deze film werd bijna 200 miljoen dollar verdiend. Hij schopte het tot de directie van een van de grootste reclamebureaus ter wereld: Ogilvy & Mather. Tegenwoordig zetelt hij in het bestuur van de Elton John Aids Foundation, waarvoor hij geld ophaalt om die vreselijke ziekte te bestrijden. Winq werkt in Groot-Brittannië nauw samen met deze Foundation tijdens de vele events die wij in Londen organiseren.

Joop Wijn (Adyen)
Als Joop Wijn in 2006 minister van Economische Zaken wordt in het kabinet Balkenende III, is dat een primeur. Niet eerder kende ons land een minister die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt. Twee jaar later houdt Wijn de politiek voor gezien en kiest hij voor een carrière in het bedrijfsleven. Gerrit Zalm haalt hem in 2009 terug naar ABN AMRO waar hij het tot de raad van bestuur schopt. Even lijkt het erop dat Wijn leermeester Zalm zal opvolgen als hoogste baas, maar dat blijkt net een brug te ver. Zijn afscheidsfeestje bij ABN AMRO heeft Wijn alweer achter de rug – in mei van dit jaar maakt hij de overstap naar betaalplatform Ayden. Wie weleens iets online bestelt (en wie doet dat nou niet?) heeft vrijwel zeker gebruik gemaakt van de technologie die dit bedrijf biedt. Zo zijn Netflix, Booking.com, Uber en Spotify klanten van Ayden, dat ervoor zorgt dat online betalingen worden afgehandeld. Joop Wijn werkt nu als Head Stratey & Risk bij dit bedrijf. Daarnaast heeft Wijn een plekje in het dagelijkse bestuur van werkgeversclub VNO-NCW en is hij betrokken bij Luchthaven Schiphol. Een zeer succesvolle gay dus, al laat hij over zijn geaardheid zelden iets los.

Rick Welts (Golden State Warriors)
En jij dacht dat alleen voetbal een heterowereldje was? Nou, in het basketbal kunnen ze er ook wat van. Zeker als het gaat om de Champions League in zijn soort: de Amerikaanse NBA. Groot was dan ook de ophef toen de New York Times op 15 mei 2011 een interview publiceerde met Rick Welts, op dat moment al jaren clubvoorzitter van de Golden State Warriors. Wells is gay, zo maakt hij publiekelijk bekend. Het verhaal maakt van hem de eerste Amerikaanse sport-executive die openlijk voor zijn geaardheid durft uit te komen. Al sinds het einde van de jaren zestig bekleedt Wells bestuursfuncties in de top van het Amerikaanse basketbal. Hij bedenkt het NBA All-Star Weekend en is het creatieve brein achter de marketingcampagne van het Dream Team tijdens de Spelen van 1992 in Barcelona, met sterren als Michael Jordan en Magic Johnson. In 1998 wint hij nog een prestigieuze marketingprijs voor zijn verdiensten in de NBA. De coming-out van Welts zorgt overigens niet voor een domino-effect in het Amerikaanse basketbal, waar bestuurders en spelers de kastdeur angstvallig dichthouden. Alleen Jason Collins liet zich door Welts inspireren. Toen de speler in 2013 zijn pensioen aangekondigde, maakte hij snel daarna bekend dat hij op mannen valt.

 

Benieuwd geworden naar de andere verhalen? Haal dan snel de laatste Winq in huis!

Tekst: John van Schagen / Beeld: Luis Mendo