Dat de Reguliers geen homostraat meer wil zijn, klopt absoluut niet volgens Rob de Jong. Hij is eigenaar van de populaire EXIT en Club NYX in de Reguliersdwarsstraat. 'Er is door ons nooit aangegeven geen homostraat te willen zijn. Er is aangegeven dat we een open-minded straat willen zijn, die de LHBTQ+scene juist wil omarmen.' Hij zegt dat de LHBT-gemeenschap verandert, en dat homo's niet altijd meer alleen met homo's uit willen gaan. Daarom zijn ze er voor iedereen die de LHBT+gemeenschap een warm hart toedraagt. 'Binnenkort openen er zelfs een paar nieuwe gay concepten in de Reguliers.'

De gemeente Amsterdam ziet de straat ondertussen graag meedoen aan een 'parapluvergunning' tijdens Gay Pride. Dat is een vergunning waarmee ondernemers tijdens Gay Pride extra buitenactiviteiten mogen organiseren, bovendien wordt met die vergunning de veiligheid geregeld. 

Maar daar zitten ze bij de Reguliers helemaal niet op te wachten. Beveiliging kunnen ze zelf verzorgen en buiten willen ze helemaal geen activiteiten meer. 'In een brief van de burgemeester staat dat als we niet meedoen, we "enkel activiteiten mogen ontplooien die binnen de exploitatievergunning vallen". Dat houdt in dat we geen taps, versterkte muziek en versiering mogen plaatsen. Dat is ook precies wat wij de hele tijd vragen aan de gemeente, maar dat willen ze niet horen', stelt Eward Koning. Dat bezoekers niet mogen drinken op straat noemt hij ronduit kinderachtig. 'Sinds 2004 is er een gedoogbeleid in de Reguliersdwarsstraat waarin de mogelijkheid bestaat om te borrelen na 12 uur 's middags. Om dit nu weer in de strijd te gooien, voelt meer als pesterij en als dwangmiddel om toch een groot bedrag aan Amsterdam Gay Pride te betalen.'

'De straat met hekken afsluiten is ronduit gevaarlijk'

Afgesloten straat
Door die vergunning worden er ook hekken geplaatst in de straat. En dat zit ze nog het meest dwars. Ze zijn van mening dat het plaatsen van hekken niet verstandig is. Het zou gevaarlijk zijn en de sfeer verpesten. 'Wij willen die hekken niet. Naar ons idee zijn die heel erg gevaarlijk, op het moment dat er iets zou gebeuren gaan die hekken niet zomaar weg', legt Rob de Jong uit. 'Bovendien staan er aan de andere kant van die hekken honderden mensen die wachten om naar binnen te mogen. Dat zou vreselijke situaties opleveren.' In 2014 en 2015 is het zelfs tot inzet van de ME gekomen door opstootjes bij de hekken. 

'Een paar jaar geleden hebben we bij de gemeente aangegeven dat wij willen dat duidelijk wordt dat wij als straat niet achter die hekken staan. Daar wordt vervolgens niets mee gedaan. De sfeer is door die hekken gewoon heel slecht. Achter de hekken staan chagrijnige mensen die naar binnen willen, binnen de hekken staan mensen die naar buiten willen. Vroeger had je mensen die in de straat kwamen en doorliepen naar de Amstel of Rembrandtplein. Met die hekken blijven mensen, want je komt niet meer terug naar binnen. Daardoor worden mensen lammer en lammer en wordt de sfeer steeds grimmiger.'

Te grote risisco's
'Het publiek dat op het evenement afkwam, was niet het publiek dat normaal in de straat kwam.' Het gay publiek bleef weg, vorig jaar heeft de ondernemingsvereniging daarom besloten niet meer mee te doen met een groot feest tijdens Gay Pride. Toen waren er ook geen podia meer in de Reguliers. We hebben gezegd: we doen het gewoon niet. Qua kosten is het niet te doen, de vergunningen, beveiliging, de ervaring leert dat de totale productie al snel op 80.000 euro komt. Dat ga je nooit terugverdienen. Dat is ook niet erg, maar de risico's worden steeds groter. Als straatvereniging kun je dat niet dragen. Dan ga je failliet. Helemaal als het zou gaan regenen. Het risico is onacceptabel.'

'Op het moment dat je een evenement krijgt waar je als straat niet achter staat, moet je het ook niet gaan organiseren', zegt Rob. Vorig jaar hebben de ondernemers van de Reguliersdwarsstraat een officiële stemming gehouden en toen heeft 98% zich uitgesproken tegen een 'groot evenement'. 

'De risico's worden steeds groter. Als straatvereniging kun je dat niet dragen. Dan ga je failliet'

Frustraties
Wat ze vooral dwars zit is dat de gemeente het via de pers 'uitvecht'. 'Zij zijn, in naam van de burgemeester, flink bezig met stemmingsmakerij om de Reguliers in een negatief daglicht te zetten. Blijkbaar hopen ze op die manier dat wij alsnog aan de eisen van Amsterdam Gay Pride en/of de gemeente gaan voldoen', zeggen de heren. In Het Parool stond o.a. dat de horeca in de Reguliers flinke boetes riskeert als ze zich niet aan de regels van Pride houden. D66 liet weten bezorgd te zijn dat individuele kroegbazen 'net zoals in 2016 toch straatfeesten gaan organiseren, zonder zich aan de collectieve veiligheidsvoorschriften te houden' en burgemeester Eberhard van der Laan zei dat de ondernemers een bezoekje van de gemeentelijke deurwaarder kunnen krijgen na Gay Pride om af te rekenen als ze zich niet aan de regels houden. 

Bovendien heeft de burgemeester in een brief op 13 juli geschreven dat de Reguliers afgesloten zou zijn geweest en dat de kosten daarvan bij de gemeente en politie lagen. Niet waar, zegt Eward. 'Er is geen enkel moment geweest waar het te druk is geweest vorig jaar. De ondernemersvereniging heeft, los van een aantal andere maatregelen, in 2016 ook extra beveiligers bij de hekken geplaatst en een evenementcoördinator ingehuurd die in contact stond met de gemeentelijke diensten. Blijkbaar is er een moment geweest dat de politie/ gemeente heeft gedacht dat er een te grote toestroom zou zijn, maar dit klopt niet.' Er was volgens de ondernemers geen moment sprake van een gevaarlijke situatie. 

Aanstaande dinsdag gaan de heren in gesprek met de gemeente en de organisatie van Amsterdam Pride. Amsterdam Gay Pride onthoudt zich tot na dit gesprek van commentaar. 

Coverbeeld: Reguliersdwarsstraat in 2015