Tim Cook (Apple)
Als Steve Jobs in 2011 noodgedwongen moet aftreden als topman van Apple, neemt Cook zijn taken over. Drie jaar later baart de CEO van een van ’s werelds meest succesvolle technologiebedrijven veel opzien door in een artikel in Bloomberg Businessweek voor zijn geaardheid uit te komen. 'Ik ben trots om homo te zijn en zie mijn homoseksualiteit als een van de grootste geschenken die God mij heeft gegeven', is onder meer te lezen in het verhaal. De buzz die deze onthulling genereert, is gigantisch. Nooit eerder heeft een coming-out van iemand uit het bedrijfsleven zoveel aandacht gekregen. Veel van zijn naaste collega’s bij Apple lazen overigens niets nieuws in die berichtgeving – zij wisten het allang. Cook, dan 53 jaar, ziet zichzelf niet als activist. Wel wil hij met zijn woorden een duidelijk statement maken: 'Ik hoop hiermee andere mensen te kunnen inspireren om hun gelijkheid op te eisen.'

Michael Kors (Designer)
Nu wordt weleens gezegd dat fashion het domein is van homomannen. En toegegeven, de kans dat je hier een gelijkgestemde vindt, is inderdaad net iets groter dan bijvoorbeeld in de bouw. Maar dat je voor het vinden van een straight designer een vergrootglas nodig hebt, is complete onzin – want wat denk je van Ralph Lauren en Tommy Hilfiger? Gay fashion executives zijn er natuurlijk ook volop. Michael Kors’ liefde voor mode zit er al van jong af aan in. Klassiek is de anekdote waarbij Kors als jochie van vijf jaar jong de bruidsjurk van zijn moeder ontwerpt, als die voor de tweede keer in het huwelijksbootje stapt. Later gaat hij als tiener ook zelfontworpen kleren verkopen. In 1981 richt Kors zijn eigen merk op en – zo kunnen we nu toch wel stellen – niet zonder succes. In 2014 meldde Forbes al dat het vermogen van Kors door de grens van 1 miljard dollar is gedenderd. 

Jan-Kees de Jager (KPN)
Hoog tijd voor een hooggeplaatste Nederlander in deze lijst. En nee, Mark Rutte laten we als CEO van Nederland voor het gemak even zitten. Onze man is Jan-Kees de Jager, die na een carrière in het bedrijfsleven bekend wordt als CDA-staatssecretaris van Financiën in het kabinet Balkenende IV. Een functie die hij in 2007 gaat bekleden. Als drie jaar later alle PvdA-ministers uit het kabinet stappen, schuift De Jager een plekje op in de pikorde. Na de verkiezingen in 2010 gaat het CDA in zee met de VVD en wordt De Jager minister van Financiën in het kabinet Rutte I. In eigen land oogst hij veel lof voor zijn optreden, in de meeste Zuid-Europese landen daarentegen is het enthousiasme over de strenge Hollandse schatbewaarder minder groot. Door de aanhoudende crisis in Griekenland maakt De Jager veel overuren en dat doet hem in 2012 besluiten zich niet herkiesbaar te stellen voor de vervroegde verkiezingen dat jaar. Een jaar eerder beleefde De Jager zijn nationale coming-out in een artikel in de De Telegraaf, waarin hij vertelde een vriend te hebben. 'Het is geen issue, maar ook geen geheim', aldus de bewindsman daarover. Tegenwoordig is De Jager chef centenkas bij KPN.

Lord Browne (L1 Energy)
Twaalf jaar maar liefst, tussen 1995 en 2007, leidt Lord Browne een van de grootste bedrijven ter wereld: olieconcern BP. En hoe! Gerenommeerde zakenbladen noemen hem de beste CEO van zijn generatie en hebben het regelmatig over Mister BP. Onder zijn leiding groeit het olie- en gasconcern verder uit en worden aandeelhouders telkens weer op hun wenken bediend met fraaie winstcijfers en extra dividend. Bijna niemand kende het geheim dat deze CEO al jarenlang met zich meedroeg en dat uiteindelijk voor een dramatische wending in zijn carrière zou zorgen. Browne was niet uit de kast en wilde dat graag zo houden. Zelfs in zijn eigen vriendenkring waren er weinig mensen die zijn geheim kenden. Voor de buitenwereld was de CEO van BP simpelweg de eeuwige bachelor, die ziel en zaligheid
in het bedrijf stopte. Totdat in 2007 een journalist ineens een verhaal publiceert over de seksuele voorkeur van Browne en hoe hij zijn partner heeft gevonden via een escort-website voor gays. Snel daarna is het met zijn carrière bij BP gedaan. 'Ik raakte in paniek, was verward en voelde me verraden', zou hij daarover later zeggen in zijn biografie. Tegenwoordig leidt Brown het bedrijf L1 Energy en staat hij bekend als voorvechter van LHBT-rechten.

Benieuwd geworden naar de andere verhalen? Haal dan snel de laatste Winq in huis!

Tekst: John van Schagen / Beeld: Luis Mendo