De meeste matrasaanbieders bieden vaak drie maanden om hun matras uit te proberen, maak daar gretig gebruik van. Bij een stevig matras kan de gewenning soms een aantal weken duren. Is er dan helemaal geen houvast? Jawel:

  • Zorg dat je gemakkelijk kunt keren, dat doe je namelijk zo’n 35 keer per nacht. Hoe minder moeite dat keren kost, hoe rustiger je slaapt.
  • Je verliest per nacht ongeveer een kopje koffie aan vocht. Zeer onsmakelijk, inderdaad. Belangrijk dus dat dat vocht ergens heen kan. Goede ventilatie is essentieel.
  • Temperatuur is van grote invloed op het slaap- en waakritme. Het matras moet er dus voor zorgen dat het lichaamstemperatuur netjes op peil blijft. Niet te koud en niet te warm.
  • Neemt de onderrug een bolle vorm aan op het matras, dan staat er te veel druk op de tussenwervelschijven. Een holle vorm is beter, al is te hol ook niet goed. Vraag iemand om een hand onder je rug te schuiven wanneer je op je rug op het matras ligt. Gaat dat gemakkelijk, maar raakt de hand je onderrug nog wel, dan zit je goed.
  • Kies voor een asymmetrisch matras (verschillende boven- en onderkant). Die matrassen beschikken vaak over een goede ventilatie en dan is het regelmatig keren van het matras ook niet meer nodig. Dat keren is bij symmetrische matrassen verstandig om vocht- vorming aan de onderkant te voorkomen.

Tijd voor de matrassen!

Swiss Sense
Swiss Sense biedt een handige matraswijzer aan. De Gazella Platinum Interactive Pocket Deluxe (een hele mond vol), telt 364 onafhankelijk bewegende pocketveren per vierkante meter. Daardoor vormt het matras zich naar de contouren van het lichaam. De drie centimeter metende latex afdeklagen aan de boven- en onderkant maken het matras extra veerkrachtig en comfortabel. Tijdens het bewegen in je slaap zuigt het matras daarbij continu schone lucht aan, waardoor het lekker fris blijft.

Vanaf €474,50 / www.swisssense.nl

Hästens
Dit is hogere slaapwiskunde. Deze Zweedse beddenfabrikant verstaat het vak sinds 1852 als geen ander. De Hästens Auroria, die je hierboven ziet, is gebouwd om drukverlichting te bieden en bestaat uit een combinatie van een Bonnell-verensysteem en pocketveren van vijftien centimeter, gewikkeld in lagen katoen, paardenhaar, wol en vlas. De vele, vele lagen van dit bed passen zich aan jouw lichaamscontouren aan.

Prijs op aanvraag / www.hanstens.com 

Simba
Achter de Simba Hybrid schuilt een flink staaltje wetenschap. Dit visco-elastische traagschuimmatras met maar liefst 2500 pocketveren werd ontwikkeld in samenwerking met een instituut dat 10 miljoen slapers bestudeerde. Zijn naam dankt dit matras aan de verkoelende,
ondersteunende Simbatex-laag, een van de vijf (!) verschillende lagen waaruit het bestaat. Ja, dat is een hip neologisme, afgeleid van de koosnaam die oprichter James Cox gaf aan zijn partner, maar dit matras ligt zo fijn dat-ie daar wel mee wegkomt.

vanaf €449,- / www.simbamatras.nl 

MUUN
MUUN heeft als geen ander begrepen dat one size fits all meestal niet helemaal opgaat bij matrassen. Dit matras met omkeerbare kern- en toplaag biedt vier hardheidsgraden. Door het matras en topmatras te draaien kun je kiezen voor koudschuim of traagschuim en een meevormende of ondersteunende zijde. Partners met verschillende slaapwensen kunnen daarbij kiezen voor individuele matrassen, die met een stevige, wasbare hoes aan elkaar worden verbonden. Zo belandt geen van beiden in de beruchte spleet.

vanaf €540,- / www.muun.co 


Auping
De Beatrix onder de bedden. Auping draagt met recht sinds 1988 het predicaat Koninklijk. De beddenfabrikant uit Deventer produceert matrassen van hoogwaardige kwaliteit. De Vivo is de meeste luxe variant, met dubbele ondersteunende schouderzone, vijf comfortzones, een aparte heupzone en een wasbare tijk. De Latex Pura toplaag maakt de matras extra zacht en veerkrachtig en heeft een temperatuur regulerende toplaag. De Vivo ventileert daarbij optimaal. Keren is dus ook verleden tijd.

vanaf €1.595,- / www.auping.com 

Problemen met slapen? Lees dan ook 'Prins op de erwt: Alles voor een stevige nachtrust'

Tekst: Martijn Kamphorst / Beeld: Rein Janssen