Moderne veilige seks draait om informeren en vervolgens zelf bewuste keuzes maken. Keuzes die uiteindelijk invloed hebben op jouw seksuele gezondheid, maar ook op die van anderen. Winq vroeg drie homomannen hoe zij zichzelf beschermen en legden ze langs een checklist.
Alexander (44): "We doen het veilig of we doen het niet"
“Mijn voornaamste beschermingsmiddel is het condoom. Daarnaast laat ik mijzelf eens in de zes maanden testen bij de GGD. Niet alleen op hiv, maar ook op andere soa’s. Je kunt wel condooms gebruiken, maar toch zit er altijd een risico aan. Ik vind het belangrijk om op de hoogte te blijven van mijn status, vooral voor mijn eigen gezondheid. Maar loop je iets op, dan wil je anderen daar niet ook mee infecteren. Het is dus belangrijk dat je er snel bij bent. Wat condooms betreft wil ik gewoon duidelijk zijn. We doen het veilig of we doen het niet. Je merkt dat de jongere generatie veel meer een kick krijgt van onveilig vrijen. Althans dat gevoel heb ik. Nu zie ik dat misschien verkeerd, hoor. Ik heb zelf in een homosauna gewerkt en daar zie je toch meer onveilige dingen gebeuren dan gemiddeld. Op dat moment ben ik gewoon bezig met mijn werk, niet met seks, maar je weet dat het vaker onveilig gebeurt dan veilig. Daarnaast heb ik zelf een relatie gehad met iemand die hiv-positief is, dus ik weet er iets meer van en heb minder die angst. We deden het altijd met condoom en ik heb daar nooit problemen mee gehad. Tijdens de relatie lieten we onszelf ook regelmatig testen op hiv en soa’s. Toch is het altijd spannend als je weer moet wachten op de uitslag. Dat moment, dat je hoort dat alles goed zit, is een opluchting.”
CHECKLIST
- Condoom: Ja
- Testen: Ja
- PrEP: Nee
- Hepatitis A-vaccinatie: Ja
- Hepatitis B-vaccinatie: Ja
- Partnerwaarschuwing: Gelukkig niet nodig gehad, anders ja
- Risicoreductiestrategieën*: Ja
- Symptomencheck**: Nee

Dirk (37): "Ik zie mijzelf als een veiligere wip"
“Sinds anderhalf jaar bescherm ik mijzelf tegen hiv met PrEP (Pre-Expositie Profylaxe). Ik ben gestopt met het gebruiken van condooms. Veel mensen hebben hier kritiek op, maar voor mij werkt dit goed. Er was een periode dat ik regelmatig naar darkrooms ging en wel seks had met condooms. Toch zat ik dan bijna elke maand bij de GGD omdat ik chlamydia of gonorroe kreeg door orale seks, maar pijpen met condoom doe ik echt niet. Sinds ik meedoe aan de PrEP-studie van de GGD gaat het een stuk beter met mijn gemoedsrust en voel ik mij beter wat betreft mijn seksuele gezondheid. Ik moet mezelf elke drie maanden laten testen op hiv en andere soa’s. Mocht ik iets krijgen, dan zijn ze er ook gelijk bij. Hierdoor ben ik voor anderen een minder groot risico. Ik zie mijzelf daarom ook als een veiligere wip dan iemand buiten de PrEP-studie, juist omdat ik er zo intensief mee bezig ben. Daarnaast heb ik veel meer plezier in seks. Ik ben geboren in 1980 en van kleins af aan zag ik spotjes op televisie waarin men waarschuwde voor hiv. De angst die je daardoor ontwikkelt als kind is nu een stuk minder. Ik heb aan de ene kant nu een heel vrij seksleven, ben getrouwd met open relatie, en aan de andere kant bescherm ik mezelf ook tegen hiv. Natuurlijk loop ik nog risico op andere soa’s, maar ik denk dat iedereen met een actief seksleven een risico loopt.”
CHECKLIST
- Condoom: Nee
- Testen: Ja, elke drie maanden
- PrEP: Ja
- Hepatitis A-vaccinatie: Ja
- Hepatitis B-vaccinatie: Ja
- Partnerwaarschuwing: Ja
- Risicoreductiestrategieën*: Vroeger wel, nu minder
- Symptomencheck**: Nee

Johnny (30): "Ik vertrouw hem en hij mij, maar toch steekt het"
“Mijn moeder haalde altijd het voorbeeld van René Klijn bij Paul de Leeuw naar voren, als ze vertelde over seks en jezelf beschermen tegen hiv en soa’s. Meestal ging dat het ene oor in, het andere weer uit. En toch bleef er iets van hangen. Ik probeerde altijd plekken te vermijden waar je veel risico loopt, zoals homosauna’s of seksfeestjes. Condooms gebruiken, jezelf laten testen, dat soort dingen. Maar als je in Amsterdam woont, is dat wel moeilijk. Het is best een heftige stad. Ik neem die maatregelen vooral omdat ik bang ben om hiv op te lopen. Als dat aspect er niet was geweest, die angst, was ik misschien wat soepeler geweest. Ik heb nu vier maanden een gesloten relatie en soms kan ik nog steeds moeilijk genieten van de seks. We doen het zonder condoom. Ik ben trouw en ik laat mij om de zoveel tijd testen. Ik vertrouw hem en hij mij, maar toch steekt het. Ik ken verhalen waarin iemand geïnfecteerd is met hiv, omdat zijn partner vreemdging. Dat is de realiteit. Toch wil ik geen condooms meer gebruiken, omdat het fijner is. Ik houd van hem en wij vertrouwen elkaar, maar je behoudt die angst altijd toch een beetje. Het helpt door er elke keer weer over te praten, als je die gedachten hebt. Daarnaast zou PrEP ook helpen om de angst een beetje weg te nemen. In het begin van de relatie hebben we ons allebei laten testen en dat moeten we eigenlijk vaker doen. Ik wil alleen niet dat het een bevestigingsmiddel van ons vertrouwen wordt, maar het zou wel goed zijn.”
CHECKLIST
- Condoom: Nee
- Testen: Ja
- PrEP: Nee
- Hepatitis A-vaccinatie: Ja
- Hepatitis B-vaccinatie: Ja
- Partnerwaarschuwing: Ja
- Risicoreductiestrategieën*: Ja
- Symptomencheck**: Nee

* voor meer informatie over risicoreductiestrategieën ga naar mantotman.nl/risicoreductie
** voor meer informatie over symptomencheck ga naar hebikhiv.nl
Tekst: Tomas Derckx | Beeld: Armando Branco