Films over broederliefde
Een beetje zichzelf respecterende wereldstad kan inmiddels niet meer zonder zomers filmfestival. Ook Antwerpen is al enkele jaren voorzien met Cinema Urbana, dat deze zomermaanden voor één keer verhuist naar de Panamaloods. Deze keer vindt het festival binnen in plaats van buiten plaats, maar de sfeer blijft even knus als voorgaande jaren. Plof neer op een tapijt of zitzak en geniet van een ontroerend staaltje cinema. Films over broers en zussen staan deze editie centraal. Een tweetal queer tips: het uitstekende Xenia, over twee Albanese tienerbroers die door Griekenland trekken op zoek naar hun vermoedelijke vader (10 augustus) en Legend, over de opkomst en ondergang van de beruchte gangstertweeling Ron & Regie Kray (één gay, één straight, beiden gespeeld door Tom Hardy - 12 augustus).

5 juli t/m 27 augustus - Panamaloods
Toegang: gratis - Meer info: www.cinema-urbana.be

Sluit je zomerdag af met een mooie film bij Cinema Urbana - © Sigrid Sinnox

De Antwerper stadsmuzikanten
Van 5 juli t/m 27 augustus trekt een speciale muziekkaravaan van wijk naar wijk. Iedere keer houdt de stoet van Muziek in de Wijk halt op een andere plek en wordt een feestje gebruikt voor alle enthousiaste passanten. Vaak kun je naast de concerten gerechten proeven in eetkraampjes en af en toe is er zelfs een circusanimatie of rommelmarkt. Naast dat je gratis kunt genieten van bijzondere concerten en een heel andere kant van Antwerpen ontdekt, bestaat op dit laagdrempelige evenement een aanlokkelijk risico dat je de Antwerpse man van je dromen ontmoet.

5 juli t/m 27 augustus - Diverse Antwerpse pleinen en straten
Toegang: gratis - Meer info: www.muziekindewijk.be

Where summer is made
Jonge, creatieve geesten komen aan hun trekken bij De Zomerfabriek in de oude gasfabriek aan de Minkelersstraat. Wie houdt van urban sports en dance kan terecht in de Urban Hall voor tricking, choreo’s, calisthenics en meer. The Lounge is er voor de warme zomeravonden, die vragen om een iets rustiger programma. Hier word je getrakteerd op spoken word, hippe klassieke muziek en jamsessies. De nacht vier je bij Club Z met de beste dj’s. Zelf aan de slag? In het Summer Lab volg je gratis diverse workshops slam poetry, muziek, dans en theater.

16 juni t/m 27 augustus - Oude gasfabriek, Minkelersstraat, Zurenborg
Toegang: gratis - Meer info: www.zomerfabriek.be

Actie in de Urban Hall in de Zomerfabriek. © Dries Luyten

Downward Facing Dance Moves
Het Rivierenhof wordt op zomerse zondagen getransformeerd tot een plek vol muziek, sport en spel tijdens YoYoGi Antwerp. Choreograaf Koen De Preter nodigt je uit om jouw talent te tonen of om van dat van anderen te genieten. Trakteer bezoekers op de sound van jouw band op het Do It Yourself Stage, oefen je danskunsten of stof je yogamatje af. Ook zijn er diverse gratis workshops, van acro-contactyoga tot zwerkbal (erg populair bij queers). Verder zijn er miniconcerten en pop-upperformances van dansers en theatermakers. Goed op de toetsen? Neem dan zeker plaats achter de gratis parkpiano.

Zondag 6, 13, 20, 27 augustus - Park Rivierenhof
Toegang: gratis - Meer info: Facebook YoYoGi Antwerp

Yogaworkshop in park Rivierenhof © Sigrid Spinnox

Sexy cirustalent uit 'down undah'
Wij zagen deze show eerder al in Amsterdam en sloegen steil achterover. Circus was nog nooit zo sexy en bezwerend als tijdens LIMBO. Met alle mannen uit deze show wilden we direct een beschuitje eten. De show is een sensationele mix van circus, acrobatiek en cabaret. Tot onze absolute favorieten behoorden de zwaardslikster die ons de binnenkant van haar strottenhoofd liet zien d.m.v. een lichtgevend zwaard en de slangenman die zichzelf met grote souplesse in de meest onwaarschijnlijke houdingen over het podium drapeerde. Komt dat zien, mensen. Mocht je indruk willen maken op de knappe artiesten met een perfect Australisch accent. Probeer het woord 'razorblade' te verwerken in een gesprek en spreek het uit als 'rise up light'. Geen dank.

18 t/m 30 augustus - Zomerbar - Sloepenweg
Toegang: € 12 - Meer info: www.limbotheshow.com

Fierljeppen was nog nooit zo sexy. © Daniel James Grant

Het volledige programma van de Zomer van Antwerpen vind je op www.zva.be. Werp voor nog meer zomerse activiteiten in de Scheldestad ook een blik op www.visitantwerpen.be.

Omslagbeeld: Sigrid Spinnox