De 12-maanden-geen-seksregel, die in Nederland sinds eind 2015 geldt, werd in Groot-Brittannië al ingesteld in 2011. Daarvoor was het voor mannen die seks hebben met mannen (MSM) of trans personen niet toegestaan om bloed te doneren.

Per geval
De Britse overheid heeft aangekondigd de termijn dat MSM geen seksueel contact mogen hebben voor donatie in te korten tot 3 maanden. Daarnaast liet de overheid weten nog altijd te streven naar een beleid waarbij per geval wordt beoordeeld of donateurs risico hebben gelopen op hiv of een andere soa, in plaats van bepaalde groepen op voorhand uit te sluiten of te beperken. 

'Dit is een mijlpaal op het gebied van bloeddonatiebeleid voor homo- en bi-mannen'

Mijlpaal
‘Dit nieuws markeert een mijlpaal op het gebied van bloeddonatiebeleid voor homo- en biseksuele mannen en andere groepen die voorheen beperkt werden’, aldus Ethan Spibey, oprichter van campagnegroep FreedomToDonate. ‘Ik ben zo trots dat ons werk en dat van onze supporters ervoor helpt zorgen dat meer mensen dan ooit tevoren veilig bloed kunnen doneren.’

Sneltest
FreedomToDonate heeft zich jarenlang ingezet voor dit nieuwe beleid. Met nieuwe, snellere tests kan inmiddels namelijk binnen 3 maanden al worden aangetoond of iemand hiv, hepatitis B, hepatitis C of syfilis heeft opgelopen. 

12 maanden geen seks
In 2015 besloot minister Schippers (VWS) de levenslange uitsluiting voor homo- en bimannen van bloeddonatie te wijzigen in een uitsluitingstermijn van twaalf maanden na het laatste seksuele contact. Het COC noemde dat besluit toen ‘uiterst teleurstellend’ omdat de wijziging nauwelijks praktische waarde heeft voor seksueel actieve homo- en bimannen. ‘Laat deze positieve stap van de Britse regering een aanmoediging zijn voor de Nederlandse regering. Het is tijd voor een bloeddonatiebeleid zonder discriminatie,’ reageert voorzitter Tanja Ineke. ‘Niet met wíe je seks hebt, maar of je véílige seks hebt moet bepalend zijn voor de vraag of je bloed mag doneren’.

Het ministerie van VWS en bloedbank Sanquin beloofden het COC vorig jaar om te komen met voorstellen voor een minder discriminerend bloeddonatiebeleid. Die voorstellen worden dit najaar verwacht. 

Bron: Attitude