Damian Friel deed onlangs mee aan het Britse tv-programma First Dates, dat ook in Nederland wordt uitgezonden. In het programma gaan mensen op blind date met elkaar. Voor Damian is daten soms lastig vanwege het syndroom dat hij heeft.

De 26-jarige Damian komt uit Derry, Noord-Ierland en werkt in de geestelijke gezondheidszorg. Over zijn eigen geestelijke gezondheid heeft hij lang getwijfeld, zo vertelt hij in een video. Hij ontdekte pas als volwassene wat hij had, maar heeft zijn hele leven al last gehad van tics.

Zijn moeder dacht dat hij problemen had met zijn oor, maar de huisarts zei dat er niets aan de hand was. Van zijn 13e tot zijn 16e had hij de gewoonte om te spugen. ‘Het was afschuwelijk, maar ik had er geen controle over.’ Vanaf zijn 21e ging zijn gesteldheid achteruit en werd hij suïcidaal.  ‘Mijn relatie liep op de klippen en het werd me allemaal teveel.’

Neerwaartse spiraal
Zijn leven kwam terecht in een neerwaartse spiraal toen zijn broer overleed. De tics namen zijn dagelijks leven in beslag. Inmiddels heeft hij zijn leven met Tourette onder controle en wil hij laten zien wat voor gevolgen Tourette heeft.

‘Veel mensen denken dat je eroverheen groeit. Anderen denken dat je de hele dag scheldt en vloekt. Iemand heeft zelfs een exorcisme voorgesteld. Hier de video:

Bron: GayStarNews