Mounir Samuel

Bij IKEA mag je m’n columns niet lezen

Column

Leestijd: 1 minuut - door Mounir Samuel op 26 juli 2017

Daar zat ik dan aan mijn halflauwe hotdog met Zweedse zure augurken en net-geen Heinz Ketchup in de blauw-gele blokkendoos-vestiging van IKEA Haarlem. Een vriendin en ik hadden net een halve huisraad aan Zweedse steden aangeschaft en mochten worst lusten.

Het gesprek bracht ons op Roze Zaterdag en dus leek het me leuk de bijbehorende column voor te lezen die ik eerder voor deze site schreef. Maar de website wilde op mijn smartphone niet openen. Het 4G-netwerk van mijn telefoon was al enkele uren door een overdaad aan Pax- en Billy-wandjes platgelegd. Gelukkig is er gratis WiFi, zou je denken. Maar het WiFI van IKEA mag weliswaar kosteloos zijn, vrij blijkt het netwerk niet.

'Website Blocked', zo luidde de boodschap nadat we het nog maar eens probeerden. 'Sorry! This website is not allowed on our network.'

Een vriendelijke groet – en dan wel graag in het Nederlands – kon er niet eens vanaf. Ja, dan voel je je dus best wel even KNUFF, om het op z’n Ikeaiaans te zeggen. Het bedrijf dat in een advertentie een zeer politiek-verantwoord interraciaal homokoppel gemoedelijk op de Kivik-bank laat knuffelen, vindt mijn columns blijkbaar te subversief voor z’n achterban. Voor zover de ruimdenkendheid. Kan iemand me met onmiddellijke ingang ophalen uit Småland, alstublieft?

"Een speciale regenboogeditie van de Frakta-tas zou ook niet misstaan, IKEA"

Ondertussen kwam mijn lesbische mede-Ikeaganger goed op dreef. Je begrijpt dat de bal-gehakt-grappen niet van de lucht waren.

Wat dat betreft biedt de IKEA een rijk vocabulaire. Maar pijnlijk is het wel. Vooral omdat IKEA niet het enige bedrijf is dat iedere vorm van gay-gerelateerde zoektermen op z’n netwerken weert. Daarbij zijn de virtuele filters van recente datum. De Europese netneutraliteit geldt pas sinds 2015 in Nederland. De nieuwe regelgeving staat toe dat ondernemers zelf mogen bepalen of ze content blokkeren of niet. Aanbieders van internet, zoals Ziggo en KPN, mogen websites niet zomaar blokkeren. Nu blijkt dat veel grote bedrijven iedere vorm van LHTBQ toch als onwenselijk, familieonvriendelijk of pornografisch zien.

Een screenshot de ether op bleek genoeg. Twitter ging los en RTLZ dook erbovenop. Vanuit de Zweedse meubelgigant bleef het echter pijnlijk stil.

En dat laatste voelt toch een beetje als een lelijke VUKU nadat je er net je portemonnee getrokken hebt. Dus IKEA: toon het goede voorbeeld en pas dat filter aan. En in de trant van ‘Design your own life’ en ‘Ruimte voor ideeën’ - een speciale regenboogeditie van de Frakta-tas zou ook niet misstaan. 

Foto: Peter van der Wal

Advertentie
Advertentie
Delen op

Winq in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang wekelijks een overzicht van de beste artikelen.

Magazine 98

Deze keer: Kinky Boots-acteur Naidjim Severina en heel veel design

Neem een abonnement

Geef cadeau