'Met deze campagne willen we een discussie op gang brengen die er hopelijk voor zorgt dat jongens de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen op de manier die het beste bij hen past', zegt SIRE-directeur Van der Helm tegen NOS. 'Jongens en meisjes zijn gelijkwaardig, maar niet hetzelfde.'

In de video van SIRE zie je jongens 'stoere' activiteiten doen als fietsen in het bos en met elkaar stoeien. Volgens de campagne moeten jongens zich tegenwoordig gedragen, maar dat zou de ontwikkeling remmen.

Problemen?
Volgens wetenschappers volgen drie keer zoveel jongens als meisjes speciaal onderwijs voor kinderen met gedragsproblemen. Bovendien zouden meisjes positiever benaderd worden in de klas. Meisjes behalen gemiddeld een hogere score tijdens de eindtoets in groep 8 en krijgen een hoger schooladvies dan jongens. 

En dus moeten jongens meer naar buiten en moet er op school meer ruimte komen voor beweging. Op Twitter ontstond meteen de nodige ophef over de nieuwe campagne

Ook bij het COC hebben ze negatief gereageerd op de campagne. 'SIRE bevestigt met deze campagne alle stereotypen over wat jongens en meisjes horen te zijn Dat is storend, oubollig en ronduit schadelijk voor al die jongens en meisjes die niet precies passen in het maatschappelijke plaatje van wat een ‘jongetje’ of ‘ meisje’ is. Zij krijgen toch al vaak te maken met pesterijen en negatieve reacties omdat ze ‘anders’ zijn, en krijgen nu ook nog deze SIRE-campagne over zich heen', zegt COC-voorzitter Tanja Ineke.