'Toen ik acht jaar was, wist ik al dat ik kok wilde worden', vertelt Mathijs wanneer ik hem ontmoet in zijn huis in Boskoop. Zijn platina boeken hangen aan de muur en zijn grote keuken – helaas zonder kookeiland – is netjes gepoetst. 'Ik heb altijd van lekker eten gehouden. Op verjaardagen maakte ik als klein kind altijd de hapjes, ook al mislukten die soms.' Na zijn middelbare school ging Mathijs naar de koksopleiding. 

Na vier jaar was hij klaar. In de tussentijd volgden er verschillende stages. 'Door die opleiding werkte ik vanaf mijn zestiende al fulltime in de horeca, je hoefde maar één dag in de week naar school. Ik merkte meteen dat het heel hard werken was. Daar heb ik me wel in vergist voordat ik begon. Al je vrienden kunnen naast school leuke dingen doen, maar die tijd had ik niet. Ik wist al vrij snel dat ik niet voor altijd in de horeca zou blijven werken.'

'Ik heb mezelf echt naar boven moeten knokken'

Machowereld
Tot zijn 26ste werkte Mathijs uiteindelijk fulltime in de horeca. 'Het is een harde wereld. Je moet jezelf echt naar boven knokken. Op een gegeven moment had ik een soort Gordon Ramsey als chef-kok. Hij heeft me geleerd dat je voor de volle 100 procent achter een gerecht moet staan voordat je het naar een tafel stuurt.'

Mathijs was tijdnes zijn loopbaan als kok toch een beetje the only gay in the kitchen. 'In de keuken keuken heb ik nooit een homoseksuele collega gehad. In de bediening was dat anders, haha. Maar de sfeer is wel afhankelijk van de chef. Op mijn twintigste kwam ik uit de kast en toen werkte ik gelukkig in een keuken waar de chef er helemaal geen probleem mee had. Ik heb het hem eerder toevertrouwd dan mijn moeder. Hij was heel open-minded. Hij stelde zelfs op zaterdagavonden voor dat ik wat eerder kon stoppen om te gaan stappen in Amsterdam. Dat vond ik heel erg lief, dat had ik daarvoor nooit ervaren.'

'Sommigen vinden dat ik mijn homoseksualiteit in de media meer moet uitdragen'

Ommekeer
'Ik droomde er altijd van om kok te worden, maar het is geen makkelijk beroep. Ik heb echt respect voor mensen die hun hele leven als kok in de horeca werkzaam zijn. Ik ben ook echt blij dat ik uit de horeca ben gegaan.' Na tien jaar in de keuken, begon hij met het maken van menukaarten en websites voor restaurants. Daarnaast werkte hij freelance als chef-kok bij diverse restaurants. 'Tien jaar geleden kwam ik Sonja Bakker tegen, na een paar gesprekken ben ik een jaar lang aan de slag gegaan als haar assistent en hielp haar met recepten.' 

Daarna kwam Mathijs zelf met een kookboek. En met succes. 'Het werd zo goed opgepakt dat ik daarna direct gevraagd werd door RTL4, maar het stond eigenlijk nooit op de planning dat te gaan doen. Ik heb ook een paar seizoenen voor Telekids een programma gemaakt en ga de komende maanden voor RTL 4 aan de slag.' 

Om zijn geaardheid staat hij liever niet persé bekend. 'Er zijn weleens mensen geweest die zeiden dat ik dat meer moest uitdragen, dat deed Joop Braakhekke toch ook, was dan de reden. Ik zet mezelf namelijk niet neer als "Hey, i'm the gay cook." Ik ben gewoon Mathijs, weet wat lekker eten is en toevallig heb ik een relatie met een jongen. Het is niet zo dat ik daar heel erg mijn ding van maak, daar heb ik ook nooit behoefte aan gehad. Dan zou ik een rol moeten gaan spelen en dat kan ik niet.' 

Voor de toekomst heeft Mathijs nog de nodige plannen liggen. Hij is bezig zich nog meer te richten op tv en wil het liefst een kook-reisprogramma gaan maken. Ook werkt hij aan een nieuw online platform om mensen te inspireren lekker, gezond en vers te koken. Tevens gaat hij zich inzetten om om aan lespakketten om meer kinderen aan het koken te krijgen. 

Lees ook de andere delen uit de serie 'Als ik later groot ben'

Tekst en beeld: Roel Janssen