Advocaat Oscar Hammerstein heeft laten weten dat Klaas Dijkhoff, staatssecretaris Veiligheid en Justitie, de man in tweede instantie toch asiel had verleend. Die twijfelde eerder aan de geaardheid van de jongen, omdat hij niet duidelijk genoeg had verklaard wanneer hij zeker wist dat hij homo was. Het bewustwordingsproces is een belangrijk onderdeel in de asielprocedure. 

Op basis van verklaringen en foto’s die onderbouwen dat de Irakees homoseksueel is en ook zo door zijn omgeving wordt gezien, krijgt hij nu een verblijfsvergunning van vijf jaar. Ook de verklaringen van zijn Nederlandse partner en het feit dat de vluchteling gevaar loopt bij terugkeer naar Irak zijn meegenomen in de beoordeling.

Van belang
Hammerstein zegt dat de uitspraak van belang is voor andere asielzoekers. ‘Enkel het zelfacceptatieproces als beoordeling is dus niet genoeg, blijkt uit deze rechtszaak’, zo zei hij in juni. Met andere woorden: alleen roepen dat je homo bent is niet voldoende.

De 26-jarige Irakees vluchtte in 2015. Hij werd stelselmatig misbruikt door een oom en zijn vrienden en hij was bang vermoord te worden vanwege zijn geaardheid.

Bron: Parool