School probeert kunst van leerling te verbieden: dit is zijn wraak

De 18-jarige Jasper Behrends maakt kunstwerken met thema’s als gender en seksualiteit. Ze vielen niet in de smaak bij het schoolhoofd. Die verbood Jasper ze nog langer op school te maken. Maar Jasper ging gewoon door.
School probeert kunst van leerling te verbieden: dit is zijn wraak
Gepubliceerd: 25 juli 2017 18:00

Jasper Behrends is een transgender jongen en krijgt daar dagelijks vragen over. Hij besloot zich te concentreren op zijn kunstwerken, waarvoor hij inspiratie haalde uit zijn eigen leven.

‘Nadat ik aan mijn collectie was begonnen, informeerde onze kunstdocent de schoolleiding dat mijn werk “potentieel gevoelig materiaal” zou bevatten’, vertelt Jasper. ‘Hij zei dat hij geen probleem had met het lhbtq-thema, maar dat mijn kunst niet thuishoorde op een school.’

Na een hoop gediscussieer besloot Jasper iedereen te negeren en gewoon door te gaan. ‘Ik mocht mijn werk niet inleveren voor tentoonstellingen op school, ik mocht het zelfs niet aan mijn ouders laten zien. Maar ik ben trots op wat ik gedaan heb.’

Uiteindelijk diende Jasper zijn laatste project in bij het College Board, die zijn werk selecteerde voor de AP Studio Art Exhibit 2017-2018. Hij kreeg bovendien de allerhoogste waardering. Niet alleen een hele eer voor Jasper, maar zijn werk wordt nu gezien door nog veel meer mensen. En zijn verhaal komt naar buiten.

Hier enkele werken van Jasper.