PrideWalk Amsterdam
Zaterdag barst Pride los in Amsterdam. Het eerste event is traditiegetrouw de PrideWalk. Om 11.00 uur verzamelen honderden mensen zich bij het Homomonument. Vanuit de organisatie wordt aandacht gevraagd voor LHBTI's uit de 75 landen waar homoseksualiteit nog strafbaar is. De organisatie is nog steeds op zoek naar vrijwilligers die willen helpen om deze dag tot een succes te maken. Daarvoor kun je hier even kijken. Om 12.00 uur trekt de bonte stoet richting het Vondelpark en daar wordt een uurt later Pride Amsterdam officieel geopend. 

29 juli - 11.00 uur, Homomonument

Pride Park
Óf je gaat door naar een uitverkocht Milkshake Festival, óf je blijft lekker in het Vondelpark. Daar vindt namelijk Pride Park plaats. Het hele park wordt opgevrolijkt met regenboogkleuren en er is een groot concert in het Openlucht Theater. Vanaf 13:00 uur treden artiesten als Ruth Jacott, Pride-ambassadeur Shary-An Nivillac, Sjors van der Panne en Lois Lane op. Zelfs de Vlaamse Belle Perez komt even langs. El mundo bailando! Naast het concert is er een voetbaltoernooi voor vrouwen en een rainbowmarkt, waar verschillende LHBT-organisaties staan.

29 juli - 13.00 tot 23.00 uur, Vondelpark

Beeld: Pieter Dammen

Rondleiding door Artis
Iets compleets anders, maar zeker ook heel erg leuk: ARTIS organiseert de komende twee weken verschillende rondleidingen over homoseksualiteit in het dierenrijk. Homoseksualiteit is bij meer dan 1.500 soorten vogels en zoogdieren waargenomen. Een recent voorbeeld zijn natuurlijk de twee vale gieren die 55 dagen op een ei hebben gebroed en nu samen papa zijn van een baby-gier.

30 juli en 6 augustus - 13.45 uur, ARTIS

Opening TransPride
Op 30 juli wordt ook TransPride geopend. Van vijf tot zeven zijn er verschillende optredens en sprekers in het Oosterpark. De rest van de week is er ook van alles te doen: o.a. een Pride Walk in Amsterdam Oost op 2 augustus en een groot feest twee dagen later. 

30 juli - 17.00 uur, Oosterpark 

Queer & Migrant Film Festival
In het Student Hotel vindt tijdens Pride een mini-versie van het Queer & Migrant Film Festival plaats. Gedurende drie dagen zijn er verschillende LHBT-films te zien. O.a. prijswinnaar Balcony en de indrukwekkende film Scar Tissue

Van 31 juli tot en met 2 augustus - Student Hotel   

Pride at the Beach
Een nieuw onderdeel van Pride Amsterdam vindt plaats in Zandvoort aan Zee. Om 13.56 uur kun je op Amsterdam Centraal een speciale Pride-trein pakken richting het strand. Daar start om 3 uur in de middag het festival met een speciale parade, die via het strand naar het Raadhuisplein gaat. Daar vindt een groot feest plaats, met optredens van (daar is ze weer) Shary-An, Miss Travestie Holland 2016 Niki Today en Anita Meyer. 

31 juli - 13.56 uur, Zandvoort aan Zee 

Beeld: COC Amsterdam

COC's Shakespeare Club
COC's Shakespeare Club keert terug! Deze meeting spot werd vorig jaar in het leven geroepen door COC Amsterdam en ook dit keer kun je LHBTI's ontmoeten bij het Amsterdam Museum. Een relaxte hang-out tussen al het Pride-geweld. Neem een kijkje bij de openingsborrel op dinsdag of bij een van de andere evenementen

Van 31 juli en met 4 augustus - Amsterdam Museum  

Gay Night bij Pathé de Munt
De maandelijkse Gay Night bij Pathé gaat ook deze keer gewoon door. Op 2 augustus kun je naar King Cobra in Pathé de Munt. Het is gebaseerd op het levensverhaal van pornoster en acteur Sean Paul Lockhart (Brent Corrigan). De jonge acteur Garrett Clayton vertolkt de hoofdrol in de film. Regisseur James Franco en Pretty Little Liars-ster Keegan Allen zijn ook te zien in de film.

2 augustus - Pathé de Munt


Senior Pride concert
Er is dit jaar ook aan de Roze Ouderen gedacht. Er is een Pride georganiseerd met als hoogtepunt een concert op 3 augustus. Tijdens deze avond treden meidengroep BB Bootleg en wereldster Sven Ratzke op. DJ Ronnie Retro draait gedurende de avond fijne classics. Een dag eerder geeft Dolly Bellefleur, het bekende alter ego van cabaretier Ruud Douma, ook een concert. 

3 augustus - 18.00 uur, Oudezijds Voorburgwal 15

Zij aan Zij bestaat 25 jaar
Dit jaar viert Zij aan Zij Magazine haar 25-jarig bestaan. Vanaf de lancering van de nieuwe website heeft Nederlands enige magazine voor vrouwen die van vrouwen houden besloten online verder te gaan. 'Helaas liep het aantal abonnees terug, het gedrukte medium is niet meer de trend.' Op 4 augustus vindt er een groot jubileumfeest plaats om 25 jaar Zij aan Zij te vieren. 

4 augustus - IJpromenade 2

De Pride-feesten
Hier komen we natuurlijk volgende week nog uitgebreid op terug, maar je kunt je er nu alvast op voorbereiden. In de hele stad zijn verschillende Pride-feesten gedurende het laatste Pride-weekend. De bekendste natuurlijk op de Dam, met tal van leuke acts. Van Shary-An tot Trijntje Oosterhuis en van Willeke Alberti tot Sjors van der Panne. Ook zijn er veel Songfestival-artiesten aanwezig, zoals de heren en dames van Sunstroke Project (Moldavië, gekke danspasjes incluis), Mirela (Spanje), jodelduo Ilinca en Alex Florea (Roemenië) en Nathan Trent (Oostenrijk).

Bar Prik (meermaals verkozen tot Beste Gaybar van Nederland) organiseert net als vorig jaar twee dagen lang een straatfeest met verschillende dj's, foodtrucks en een buitenbar. De Reguliers organiseert een kleinsschalig feest en dragshowbar de Lellebel een heus straatfeest met natuurlijk de nodige queens. Ook bij de Zeedijk is er net zoals elk jaar weer een groot straatfeest. 

De Reguliersdwarsstraat in 2015

Culturele activiteiten
Gedurende de Pride-week zijn er ook nog tal van culturele activiteiten. Zo kun je naar de Amsterdam Streethearts-expositie van fotografe Shirley Agudo. Zij fotografeerde LHBT's, die vanuit heel de wereld naar Amsterdam kwamen om Pride te vieren. In het FOAM fotomuseum is de expositie Kings & Queens van Léon Hendrickx. Hij heeft verschillende dragqueens samen met hun zusters gefotografeerd. 

In het Stedelijk Museum is een solotentoonstelling van de Zuid-Afrikaanse fotografe Zanele Muholi te zien. Zij heeft als insider de zwarte, lesbische- en transgemeenschap van Zuid-Afrika gefotografeerd. Tot slot is er ook nog de expositie 'Legends Passed' te zien, waarin grootheden te zien zijn die ons de afgelopen jaren ontvallen zijn. Al het werk is ook te koop.

Het complete overzicht van Pride Amsterdam 2017 is hier te vinden. 

Happy Pride! 

Coverbeeld: Thorgal Caesar