'Twee jaar geleden werd ik uitgenodigd voor een filmfestival in Wenen. Ik was verbaasd door de volle zalen met diverse jongeren uit Turkije en Iran. Dat miste ik tijdens de Roze Filmdagen in Nederland. Kwalitatief is de programmering daar goed, maar het is totaal niet divers. Die films zijn gericht op witte Nederlandse mannen van 50 jaar en ouder. Dat is jammer', zei de festival directeur eerder tegen Gay.nl. En daarom besloot hij in 2015 zelf een filmfestival te organiseren. 

Normaal in december, dit keer een extra editie tijdens Pride Amsterdam. Gedurende drie dagen worden er zeven films getoond in het nieuwe Parool Theater van het Student Hotel. Toegang is helemaal gratis. 

Het programma van maandag 31 juli (vanaf 19.30 uur)
Somfiskar

Vide en Tove zijn elkaars eerste liefde. Wanneer Tove's ouders besluiten om naar een andere stad te gaan, moeten de twee meisjes afscheid van elkaar nemen. Een drama uit Zweden. 

Balcony
Balcony vertelt het verhaal van Tina. Een tienermeisje dat veel omgaat met Dana, een Afghaanse meid. Ze beschermt Dana, die al een tijdlang misbruikt is door haar vader, maar als hun vriendschap verder opbloeit blijkt er van alles mis te zijn. Deze korte film won de Chrystal Bear-award tijdens Berlinale 2016.

Schleierhaft
Een korte Duitse film over Adel die in conflict is met zijn vader over zijn seksualiteit. 

Het programma van dinsdag 1 augustus (vanaf 19.30 uur)
Onbekend onbemind
Seksuele diversiteit is nog steeds een moeilijk onderwerp in de Surinaamse gemeenschap. Niet alleen in Suriname, maar ook in LGBT's van Surinaamse afkomst in Nederland worden problemen geconfronteerd met de aanvaarding van hun seksuele geaardheid. In deze documentaire delen LHBT's in Suriname en Surinaamse LHBT's die in Nederland wonen, hun persoonlijke verhalen over de moeilijkheden die zij ervaren vanwege hun seksualiteit.

Scar Tissue
Beelden van overvolle boten vol vluchtelingen in de Middellandse Zee: volgens filmmaker Nish Gera is het slechts één kant van het verhaal. ‘Er is zoveel meer te vertellen. Bijvoorbeeld het verhaal van een homoseksuele Syrische man, die in Nederland een nieuw leven probeert op te bouwen.’ Dat verhaal brengt hij samen met producer Martijn Krediet in de korte film Scar Tissue.

Het programma van woensdag 2 augustus (vanaf 19.30 uur)
Nasser

Deze korte film vertelt het verhaal van de dertienjarige Nederlands-Marokkaanse Nassira. Voor haar vrienden heet ze al een tijd lang Nasser. Als ze voor het eerst ongesteld wordt, vind haar moeder het tijd dat ze zich als een vrouw gaat gedragen. Maar voelt Nassir zichzelf wel een vrouw?

Piscina
Claudia Marlene gaat op zoek naar haar oma tijdens een zoektocht naar het verleden. Een mooi historisch familieverhaal volgt.  

Zien we je volgende week?

Coverbeeld: Scar Tissue