In Londen werden de omroepberichten van het metronetwerk eerder al genderneutraal gemaakt. 'We zijn hierna bij onszelf te rade gegaan en "beste reizigers" leek ons beter passen', vertelt NS-woordvoerder Anita Middelkoop aan NOS Radio 1. 'Dames en heren was misschien wat te afstandelijk. Het is van belang dat iedereen zich welkom voelt.'

Vanaf 10 december worden alle 24.000 berichten aangepast. Er komt geen verbod op het zeggen van 'dames en heren'. 'In persoonlijke gesprekken is het natuurlijk aan de conducteur hoe hij zijn of haar gastvrijheid invult. Iedere reiziger is ons even lief', aldus president-directeur Van Boxtel. 

Gemeente Amsterdam
Eerder deze week kwam het nieuws naar buiten dat de gemeente Amsterdam genderneutraal wordt. In hun communicatie wordt voortaan niet meer gesproken van 'dames en heren', maar 'beste Amsterdammers'. Het COC is blij. 'Het is een kleine moeite, niemand heeft er last van en je doet mensen die zich niet thuis voelen in de categorie ‘man’ of ‘vrouw’ er een groot plezier mee. Zo voelt uiteindelijk iedereen zich welkom en aangesproken door de gemeente, en dat is wat telt', reageerde voorzitter Tanja Ineke.