Het besluit om een hele groep mensen bij voorbaat ongeschikt te achten voor een functie getuigt van bijzonder veel onkunde van degene die deze betreffende beslissing neemt. Vooral het generaliseerde karakter van deze uitspraak is voor mij moeilijk te vatten. Er zullen vast transgenders zijn die absoluut ongeschikt zijn voor een carrière in militaire dienst. Net zo goed als er roodharige mensen zijn die beter een ander vak dan dat van soldaat kunnen kiezen. Of hetero’s met groengrijze ogen, linkshandige lesbiennes of mensen die van hockey houden. En zo zijn er nog duizenden groepen mensen te bedenken. Maar daar staat tegenover dat er in al die groepen mensen een grote kans bestaat op de potentiële aanwezigheid van briljante generaals, doortastende majoors of dappere mariniers.

‘Wat zou ik Trump graag vragen welke carrière hij wél voor ogen heeft voor Amerikaanse transpersonen’

Of iemand geschikt of ongeschikt is voor een bepaalde baan of rol in de samenleving, hangt mijns inziens af van meerdere relevante factoren. Met de nadruk op relevante. Heb je de juiste opleiding? Ben je fysiek en mentaal in staat bepaalde arbeid te verrichten? Is de motivatie voor de gekozen loopbaan oprecht? Heb je de ambitie om je werk met hart en ziel te gaan uitvoeren? Als je op al deze vragen nee geantwoord hebt, dan kun je je misschien afvragen of je wel geschikt bent. Maar met veel ja’s zou je op zijn minst een kans moeten krijgen om te kunnen solliciteren. Trump neemt deze kans nu meteen al af, door zonder verdere vragen te stellen al heel hard NEE te roepen. Zijn redenen zijn doorzichtige smoesjes en hebben niets met de competenties van mensen te maken. Ik zal dat nooit hard kunnen maken, maar ik heb sterk de indruk dat het redenen zijn van zeer persoonlijke aard. Van het flinterdunne vernislaagje dat hij als president zou opkomen voor de LHBT-gemeenschap is nog maar heel erg weinig meer over op dit moment.

Wat zou ik Trump graag persoonlijk willen vragen welke carrière hij dan wél voor ogen heeft voor Amerikaanse transpersonen. Wat zouden zij ‘kunnen’ in zijn ogen? In welke rol bevorderen zij toch de door hem zo geliefde economie? Zijn daar ook pasklare hokjes voor? Op het moment dat een volk accepteert dat hun leider dit soort willekeurige beslissingen voor het hele land kan nemen, zou ik als inwoner van dat land doodsbang zijn. Want wat als ik de volgende ben die in een bepaald profiel past waar weer een beslissing voor wordt genomen? Zonder verdere vragen te stellen. Ben ik dan mijn baan kwijt? Is mijn toekomst dan ineens totaal onzeker? Krijg ik dan een soort streepjescode op mijn rug die door mijn toekomstige werknemer gescand mag worden; geschikt of ongeschikt? Ik vraag me af of de Trump-stemmers zich dat gevaar realiseren.

‘Ik hoop dat het Amerikaanse leger tegen deze beslissing in opstand komt’

Waar ik nu op heel erg hoop, is een militair tegengeluid. Dat alle rangen en standen uit het Amerikaanse leger in opstand komen; wij maken zelf wel uit wie geschikte collega’s zijn en wie niet. Wat zou dat mooi zijn. Misschien ook wel een leuk thema voor de aanstaande Pride in Amsterdam; de soldatenlook. Een hart onder de riem voor al die dames en heren in Amerika die zo graag hun land willen dienen, maar dat van Trump niet mogen. Dus dames en heren hier in Nederland; geef acht en geniet van de komende Pride-dagen.

Foto: Peter van der Wal