Om 13.56 uur staat er een speciale Pride Express klaar op perron 1 van Amsterdam Centraal. Deze trein vervoert naast de nodige verbaasde dagjesmensen (ze zien immers niet iedere dag dragqueens met torenhoge pruiken) ook een groep vrolijke Pride-gangers naar Zandvoort aan Zee, of 'Amsterdam Beach', in de bewoording van stichting AGP-directeur Lucien Spee.

Ondanks het ontbreken van slingers, roze bestickering of enige andere vorm van Pride-versiering, zit de sfeer er goed in bij aankomst in Zandvoort. De dagjesmensen wijken snel uit naar het strand en de bonte stoet voegt zich bij de rest van de uitgelopen Zandvoortenaren. 

De bonte stoet over de boulevard in Zandvoort aan Zee.

Na even wachten bij het station komt de bonte stoet van zo'n 500 mensen in beweging. Toeristen, organisatoren, inwoners en een handvol Amsterdamse leermannen loopt mee in de parade, met hier en daar een aantal dragqueens in een mooie cabrio. Met een beetje fantasie wanen we ons in een Brabantse carnavalsoptocht of op een boot tijdens de Canal Parade.

Langs de 2 kilometer tellende route staan aan alle kanten vrolijke mensen met vlaggetjes te wapperen. Anderen lijken vooral te wachten tot de weg naar het strand weer vrij is en weer een andere vrouw staat met lege alcoholflesjes in haar handen vrolijk in de rondte te dansen. Pride! 

Een prachtige dragqueen deelt roze bidons uit.

De eer aan de locoburgemeester om alle feestgangers welkom te heten bij het stadhuisplein, waar fier een regenboogvlag aan wappert. Hij vertelt over de lange gay-historie van Zandvoort. Tot veertig jaar geleden was het er met drie homokroegen en een gaystrand nóg beter vertoeven voor de LHBT-gemeenschap. Meer dan logisch dus dat Pride at the Beach nu in Zandvoort plaatsvindt. 'Met het Regenboogzebrapad [dat een paar weken terug werd onthuld – red.] geven we aan dat het van belang is tolerant te zijn tegenover elkaar. Het is heel erg mooi dat Zandvoort nu dit evenement heeft.'

'Een Pride is prima, maar van het dorp moet je afblijven'

Oeps, toch geen Amsterdam Beach?
'De komende drie dagen gaat Zandvoort kleur bekennen', vervolgt de locoburgemeester. 'We zijn blij dat zowel de gemeente, als veel ondernemers dit initiatief ondersteunen. Geniet ervan vrij te zijn wie je wilt zijn. Allemaal een Happy Pride!' Ook Pride-directeur Lucien Spee doet een woordje. Terwijl de drumband alvast begint te spelen, bedankt hij het grote aantal bezoekers. 'Amsterdam zegt dat de stad te vol is, dat ze moeten spreiden. De burgemeester hebben we zelfs horen zeggen dat de hele Randstad straks Amsterdam wordt, dus wat mij betreft zijn we hier bij Amsterdam at the Beach!'

Met die uitspraak blijkt hij de plank een beetje mis te slaan. Uit het publiek klinkt flink wat boe-geroep. Een Pride is prima, maar van het dorp moet je toch echt afblijven. Lucien laat zich echter niet uit het veld slaan. 'Wat een gigantische opkomst! Over tien jaar zeggen we: "Dit doen we al jaren at the Beach!", dus laten we er een mooie avond van maken!'   

De vlag hangt uit aan het Stadhuis

Het programma begint wat stuntelig als blijkt dat de band van Pride-ambassadrice Shary-An nog moet soundchecken en host Niki Today de muziekkar van Radio Decibel niet zover krijgt om het gat in de programmering te vullen (ze reden weg op het moment dat de queen vroeg of ze nog wat nummertjes wilde draaien). Uiteindelijk maken o.a. Shary-An en vaste Pride-artiest Anita Meyer er een gezellig feest van voor alle Zandvoorters en Pride-bezoekers. 

'Voor velen was Pride at the Beach een vrolijk dorpsfeest en dat is prima'

Het is duidelijk dat Pride at the Beach door veel bezoekers wordt gezien als een vrolijk dorpsfeest, maar dat is prima. Het is namelijk ook een plek waar lokale jongeren (en ouderen) zichzelf kunnen zijn en merken dat ze geaccepteerd worden. Waar ze trots kunnen uitkomen voor wie ze zijn.

Op naar Pride at the Beach 2018!

Benieuwd wat er de komende dagen nog meer te doen is in Zandvoort? Vanavond draaien bijvoorbeeld the G-Team en Diva MayDay in een strandtent. Hier vind je het complete programma van Pride at the Beach

Tekst en beeld: Roel Janssen