Ricky Martin speelt de rol van Antonio D’Amico, die tot aan de dood van Gianni Versace vijftien jaar zijn partner was. American Crime Story is een serie die ieder seizoen een ander, waargebeurd verhaal belicht. In het eerste seizoen was dat de zaak O.J. Simpson, na Versace komt de nasleep van de orkaan Katrina in beeld.

Ryan Murphy is de bedenker van de serie. Volgens de echte Antonio D’Amico neemt Murphy een loopje met de waarheid. D’Amico was degene die Versace dood aantrof voor het hek van zijn villa in Miami Beach, maar heeft altijd gezwegen over die periode.

Waarheid
Nu vertelt hij aan The Observer: ‘Er is zoveel gezegd en geschreven over de moord. Maar de waarheid was daarin altijd ver te zoeken.’ Het zit D’Amico dwars dat hij nooit is geconsulteerd door de makers van de serie. Wat hij tot dusver heeft gezien totaal niet hoe het echt is gebeurd, zegt hij.

‘Die foto waarop Ricky Martin het lichaam van Gianni Versace in zijn armen houdt, slaat helemaal nergens op’, vervolgt hij. Hij vergelijkt de foto met Michelangelo’s Pièta, waarin het lichaam van Jezus is te zien in de armen van Maria, nadat hij van het kruis is gehaald.

Depressie
‘Waarschijnlijk is het de dichterlijke vrijheid van de regisseur, maar dit is niet hoe ik destijds reageerde.’ D’Amica raakte na de dood van zijn partner in een diepe depressie die jarenlang duurde. Hij vindt het nog steeds heel moeilijk om over deze periode in zijn leven te praten.

Versace werd om het leven gebracht door een seriemoordenaar, die drie andere slachtoffers maakte. Na acht dagen werd die levenloos aangetroffen op een woonboot. In de serie zou de suggestie worden gewekt dat Versace en zijn moordenaar elkaar kennen. Wat in werkelijkheid niet zo was, aldus D’Amico.

Het volledige interview met Antonio D’Amico is te lezen in The Observer.