De Iraanse Nilo Tehrani stopte maanden voorbereiding in de boot, die dit jaar voor het eerst zou meevaren tijdens de parade. Als bestuurder van stichting Joopea zet hij zich onder andere in voor de rechten van Iraanse LHBTI's. Deelnemers zetten flink wat op het spel door mee te varen, in Iran staat namelijk nog altijd de doodstraf op homoseksuele handelingen. 'We hebben geld ingezameld, Iraniërs kwamen uit allerlei landen om mee te doen, van Oostenrijk tot Canada. Zonder masker gingen we met zijn allen op de boot om te laten zien wie we zijn. Ik vind het zo verdrietig dat het niet is gebeurd’, aldus Tehrani tegen AT5.

'Vanuit het niets liep de schipper ineens weg'

De organisatie huurde een boot met capaciteit voor 90 mensen en stapte naar eigen zeggen met zo’n 70 man op de boot. Nadat alle opvarenden gecheckt waren, begon de boot aan de tocht, maar aan het begin van de Nieuwe Herengracht, nog voor het punt bereikt was waar de opnames begonnen, kwamen ze stil te liggen. De schipper verzocht steeds meer mensen van de boot af te stappen, omdat de boot het gewicht toch niet kon hebben. Uitendelijk mocht er nog maar tien man blijven. 'En vanuit het niets liep hij ineens weg', aldus Tehrani tegen AT5.

Pogingen tot contact met de verhuurder tijdens de middag zelf leverden helaas niets op. Uiteindelijk werd de boot daarom teruggesleept naar de Houtmankade, waar de organisatie hem in overleg met de politie heeft achtergelaten. De organisatie overweegt nu juridische stappen.

'De schipper heeft wel de juiste beslissing gemaakt, deze boot had nooit verhuurd moeten worden'

De eigenaar van de boot, Joey Muijlwijk, laat aan Het Parool weten verder onderzoek te doen naar waar het is misgegaan, maar wil verder geen commentaar geven. Ook wilde hij niets kwijt over het aantal mensen dat volgens hem toegestaan is op de boot. Wel krijgen de organisatoren het betaalde geld terug, zo laat Muijlwijk weten aan AT5.

De organisatie van Pride Amsterdam laat weten gechoqueerd te zijn door de gebeurtenissen. ‘De schipper heeft wel de juiste beslissing gemaakt, gezien deze boot nooit verhuurd had moeten worden’, aldus organisatielid Hans Verhoeven op Facebook.

Tijdens het slotfeest op de Dam kreeg de Iraanse Boot van de Pride-organisatie een wildcard voor volgend jaar, waarmee ze verzekerd zijn van een plek in de parade. ‘We zullen hen helpen om het de beste boot van de parade te maken’, aldus Verhoeven.

Bronnen: Het Parool / AT5 / Coverbeeld: Afsanne Ghafarian Rabe'l - Facebook