Het parkeerterrein voor het Kyocera Stadion was afgezet en stond vol kraampjes bemand door sponsoren, sportscholen, foodtrucks, de vrouwenfanclub van ADO en dus de Roze Règâhs. Hun stand was versierd met de regenboogvlag en de trotste banner van de fanclub – met daarop een roze reiger. Door de boxen op het terrein galmde het nummer ‘Kind van de Duivel’ en om me heen barste het van de oorringen, kortpittige kapsels en gespierde figuren vol tatoeages. Je zag direct: hier stonden de meest trouwe leden, de harde kern van de ADO-supporters.

De Roze Règâhs is de enige LHBT-voetbalfanclub in Nederland. Ter vergelijking: Duitsland en Engeland tellen respectievelijk 34 en 23 LHBT-voetbalsupportersverenigingen. De Règâhs zagen enkele jaren terug het daglicht en al snel volgden de eerste dreigementen. Tijdens een wedstrijd werden hun banners met de tekst ‘100% voor ADO Den Haag, 100% tegen homofobie’ afgepakt en in brand gestoken. De leden werden bedreigd door niemand minder dan de supporters van ADO Den Haag. Je lees het goed; door hun eigen ‘familie’. In het nieuws werden deze supporters destijds omschreven als ‘de harde kern’.

‘Wanneer de harde kern uit balans raakt, groeit er een fanatisme dat liefde, vrijheid en gelijkheid overschaduwt’

Ik heb de kern altijd gezien als het belangrijkste, meest onmisbare onderdeel van een vereniging, club of kerkgemeenschap. Maar, die kern kan duidelijk ook uit balans raken en fanatisme ontwikkelen. Het gemeenschappelijke gedachtegoed waar de vereniging of kerk voor staat, komt dan in een hoekje terecht en de door de leden opgestelde regels en dogma’s worden naar voren geschoven. Hierdoor kan een kern ineens gevaarlijk of uitsluitend worden voor andere leden die de club willen aanhangen of een bepaald geloof willen belijden.

Deze fanaten voelen zichzelf superieur en vinden dat zij kunnen bepalen wat de regels zijn, wie erbij hoort en wie niet. Er groeit een fanatisme, dat uiteindelijk liefde, vrijheid en gelijkheid overschaduwt. Dit zie je ook in de gereformeerde kerk, waarin ik ben opgegroeid, en bij andere radicale of dogmatische religies in de wereld. Ben je gay (en heb je een relatie)? Dan hoor je er niet meer bij. Fanatisme sluit uit.

Het belangrijkste is dat je je staande weet te houden en dicht bij jezelf blijft. Het gemeenschappelijke gedachtegoed voor ogen blijven houden, op jouw manier. En dat doen de dappere Roze Règâhs. Zij staan, zij het nog enigszins voorzichtig, achteraan op het parkeerterrein, ‘in het hol van de leeuw’.

Het contrast met dag ervoor was voor mij enorm. Toen zag ik met tranen in mijn ogen mijn broer tijdens de Canal Parade, waar niet alleen de zonnestralen mij verwarmden, maar ook het gevoel van vrijheid, mezelf zijn en de rust die ik nu voel. Want mijn broer sluit niet uit.

Dat vraag ik ook aan de ADO-supporters. Gun elkaar de vrijheid om samen de échte harde kern te vormen.

Pas dan is het echt Pride. Elke dag.

Foto: Peter van der Wal