Vrijgesproken, maar geen vrij man
Met de opheffing van de zware detentie wordt Kordi vandaag vrijgelaten uit gevangenis, maar daarmee is hij nog geen vrij man. De kans op uitzetting bestaat nog steeds en daar dient morgen een rechtszaak over. Volgens Kordi en andere LHBT-vluchtelingen is Oekraïne onveilig en dat wordt onderstreept door een rapport van de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties. De Nederlandse overheid houdt voet bij stuk en is van mening dat Kordi zonder gevaar kan terugkeren naar zijn geboorteland. Morgen moet de Oekraïner verschijnen voor de rechter in Haarlem, die uitspraak gaat doen over zijn tweede asielaanvraag.

Sandro Kortekaas, LGBT-Asylum Support: 'Ik ben bang voor Illya's gezondheid'

Voor die asielaanvraag moest Kordi een document aanleveren, waarvan de Immigratie en Naturalisatie Dienst (IND) de echtheid niet kon aantonen, omdat er geen vergelijkingsmateriaal is en er geen controle heerst in het gebied waar het papier vandaan komt. De vluchteling moest zelf aantonen dat de brief authentiek is, maar werd tegengewerkt door de IND en diens vrijheidsbeperkende maatregelen. De Keizersgracht Kerkgemeente schoot te hulp en zamelde tijdens Amsterdam Pride geld in. Met de 400 euro die nodig was, heeft een Duits bureau vastgesteld dat het document echt is.

Levensgevaarlijk
Een hongerstaking is levensgevaarlijk. Na 28 dagen raken je organen beschadigd en als je 40 dagen niet eet wordt het echt kritiek. ‘Ik ben bang voor zijn gezondheid’, vertelt Sandro Kortekaas van LGBT Asylum Support aan Gay.nl. Hij vervolgt: ‘Illya wordt vanavond vrijgelaten, maar dan heeft hij ook geen recht meer op medische zorg, zoals een huisarts. Zijn hongerstaking was uit protest tegen de zware detentie en nu hij vrij is kan hij weer gaan eten, maar zijn organen kunnen dat helemaal niet meer aan. Als hij te veel eet, dan ontploffen ze bij wijze van spreken en het gaat nog maanden duren voordat hij hiervan hersteld is.’

'IND is bang voor een aanzuigende werking als ze LHBT-asielzoekers naturaliseren'

Als de rechter de tweede asielaanvraag van Illya toewijst, gaat de uitspraak in tegen het beleid van de IND en de overheid. ‘Het is tegenstrijdig, want enerzijds zegt de IND dat Oekraïne – en specifiek het gebied waar Kordi vandaan komt – veilig genoeg is om naar terug te keren, en anderzijds kan de IND daar zelf geen onderzoek doen, omdat er geen controle heerst in dat deel van het land’, aldus Kortekaas. Volgens hem is de IND bang voor een aanzuigende werking als ze LHBT-asielzoekers naturaliseren. Het zou kunnen dat vluchtelingen onder valse voorwendselen asiel aanvragen, door bijvoorbeeld ten onrechte te beweren LHBT te zijn.

Illya Kordi beeïndigt vanavond na 39 dagen zijn hongerstaking en zal voorzichtig moeten aansterken, zodat hij krachtig genoeg is om de rechtszaak morgen bij te kunnen wonen.