Shapak Shapira is half Duits, half Israëlisch. Hij heeft meer dan 450 berichten gerapporteerd als homofoob, racistisch, anti-semitisch of seksistisch bij Twitter en Facebook. Een derde daarvan werd binnen drie dagen verwijderd, maar meer dan 300 haatzaaiende tweets zijn gewoon blijven staan.

Enkele teksten luidden als volgt:
‘Let’s gas some Jews together’
‘Hang these lowlifes from the nearest street post’ (over moslims)
‘Kill all the gays and the faggots’

Shapira legt uit: ‘Het gaat hier om meer dan beledigingen of grappen. Het zijn serieuze uitingen van geweld. Homofobie, xenofobie, het ontkennen van de Holocaust. Dingen die niemand zou mogen zeggen of mogen lezen.’

Actie
Om alsnog aandacht te vragen voor dergelijke haattweets verzon hij een actie die bij iedereen zou opvallen, en bij Twitter in het bijzonder. Hij maakte stencils van 30 gerapporteerde tweets die hij met spraypaint op de stoep voor het Duitse kantoor van Twitter in Hamburg heeft gekalkt.

Via de hashtag #HeyTwitter probeert hij nog meer aandacht te genereren voor zijn actie. ‘Dit zal nooit voldoende zijn om alle haat van Twitter te weren, maar het geeft de betrokkenen in ieder geval stof tot nadenken’, besluit Shapira. Hier een video waarin de haattweets voorbijkomen:

Bron: NewNowNext