Op 5 september 1987 schreef Amsterdam geschiedenis. Aan de voet van de Westerkerk werd een uniek en imposant monument onthuld ‘om homoseksuele mannen en vrouwen te inspireren en te steunen in hun strijd tegen ontkenning, onderdrukking en discriminatie’. Nu, na dertig jaar, is dit monument dé plek voor de LHBTI-gemeenschap uit binnen- en buitenland om er bloemen te leggen op één van de driehoeken, hun overleden dierbaren te gedenken, hun huwelijk te vieren, hun vrienden en vriendinnen bij één van de feesten te ontmoeten, protestbijeenkomsten te houden en actie te voeren.

Ter ere van het Homomonument is bij IHLIA tien jaar geleden de tentoonstelling Monument van Trots – met bijbehorende website – ontwikkeld waarin verschillende mensen zijn geïnterviewd over de betekenis van het monument in hun leven. Vanwege het jubileum is deze expositie in een nieuw jasje gestoken en aangevuld met nieuwe verhalen én is de website aangepast.

De vernieuwde tentoonstelling is te zien tot en met zondag 3 september in de Openbare Bibliotheek Amsterdam (OBA) – 3deverdieping – Oosterdokskade 143 te Amsterdam

Documentaire
Vanwege het jubileum komt er ook een documentaire over het Homomonument, gemaakt door Sebastiaan Kes. Zijn documentaire gaat op dinsdag 5 september a.s. op het Homomonument in première.

Feest
De beste DJs, performers en artiesten van de afgelopen 30 jaar komen op zaterdag 14 oktober a.s. ter gelegenheid van het 30-jarig bestaan van het Homomonument Paradiso eenmalig op zijn kop zetten.

Het wereldberoemde Amsterdamse Homomonument is namelijk niet alleen een plek waar al 30 jaar wordt gedemonstreerd en herdacht, maar ook een unieke plek waar tienduizenden mensen ieder jaar feesten tijdens grote gratis openlucht festivals op onder andere Koningsnacht, Koningsdag, Bevrijdingsdag, en tijdens Pride Amsterdam.

Voor meer informatie en voorverkoop entreebewijzen – zie Facebook/Homomonument 30 Jaar.

Bron: Persbericht COC