In het rapport 'LGBTI in OECD Countries: a Review' werd de acceptatie van LHBTI's in 35 OESO-landen vergeleken. Dat zijn landen die in een samenwerkingsverband sociaal en economisch beleid bespreken, bestuderen en coördineren. Volgens het rapport gaat het beter met de acceptatie van LHBTI's binnen OESO-landen dan daarbuiten, bovendien is de acceptatie voor de roze gemeenschap de afgelopen jaren in 32 van de 35 landen gestegen. 

België moet het doen met een dertiende plaats

Wetgeving
Voor het onderzoek is gekeken naar de acceptatie van LHBTI's van 1981 tot 2000 en van 2001 tot 2014. Er is o.a. gekeken of koppels van hetzelfde geslacht kunnen trouwen en of discriminatie tegen LHBTI's bij wet verboden is. 

Nederland eindigt op de derde plek, achter IJsland en Zweden. België moet het doen met een dertiende plaats op de lijst. Volgens het onderzoek lopen zij met name achter op het vlak van rechten voor transpersonen.

Beeld: Pinknew

De lijst wordt afgesloten met landen als Polen, Zuid-Korea, Estland, Letland en Turkije. Uit het onderzoek blijkt verder dat de acceptatie van mannelijke LHBTI's achterloopt op dat van vrouwen en dat roze ouderen minder geaccepteerd worden dan jongere LHBTI's.

Het complete onderzoekrapport is hier te lezen.