In Missouri, een staat in het midden van de Verenigde Staten, komen Thomas Swartz en Joey Slivinski openlijk uit voor hun seksuele geaardheid. Dat is al heel wat, gezien het feit dat het midden van de VS niet bepaald bekendstaat vanwege het progressieve klimaat. 

In Nederland kennen we het fenomeen niet zo, dat er aan het einde van ieder examenjaar een boek met foto’s komt van elke klasgenoot, voorzien van kort, persoonlijk commentaar. In Amerika is het een gebruik dat al decennialang bestaat.

De twee seniors hebben onlangs hun examen gehaald op de Kearny High School, niet ver van Kansas City. Volgens de traditie schreven alle leerlingen iets persoonlijks onder een portretfoto van zichzelf.

Joey Slivinski roemde zijn gevoel voor smaak, zoals in de eerste alinea werd beschreven. Thomas Schwartz haalde Harry Potter aan: ‘Als Harry Potter ons iets heeft geleerd, is het wel dat niemand het verdient om in een kast te moeten leven.’

Toen de jaarboeken eenmaal werden bezorgd, bleek tot beider schrik dat er niets te zien was onder de foto’s van Joey en Thomas. Hoewel ze niets was verteld over enige vorm van censuur, bleek dat de quotes waren verwijderd.

Nadat ze hun beklag deden bij de schoolleiding, luidde het antwoord dat ze niemand voor het hoofd wilden stoten met het jaarboek en dat om die reden hun commentaar was verwijderd. Dat ze hiermee de twee studenten in kwestie juist zouden kwetsen, kwam kennelijk niet in ze op.

Inmiddels heeft de schoolleiding haar excuses aangeboden. Waarop Joey zei: ‘Ik ben trots op wie ik ben en ook trots op Kearny High School. Maar dit stelt me heel erg teleur...’ Thomas vulde aan: ‘Ze moeten weten dat het verkeerd is wat ze hebben gedaan. Ik wil mijn verhaal aan anderen kunnen vertellen.’

De heren zochten daarom de media, in de hoop dat dit niet nog eens zal gebeuren. Hier de betreffende foto's en quotes:

Bron: PinkNews