Wanneer de eerste vrachtwagen op het punt staat te gaan rijden, trekt een donkere lucht over de Scheldekaaien. Niet veel later vallen de eerste druppels uit de lucht. Het mag de pret niet drukken: ongeveer 100.000 Antwerpenaren en andere bezoekers zijn uitgerukt om de meer dan 60 deelnemende delegaties te aanschouwen. Weer of geen weer.

Aan het begin van de parade vielen dit jaar de nodige buien.Later op de middag brak er gelukkig een zonnetje door.

Pas in 2012 trok er voor het eerst een Pride Parade over de Scheldekaaien. Destijds met een bescheiden aantal toeschouwers en een handjevol vrolijk versierde vrachtwagens. Vijf jaar later is het aantal deelnemers meer dan vertienvoudigd. In tegenstelling tot de Pride in Amsterdam is het publiek in Antwerpen hoofdzakelijk afhankelijk van de krachtige statements (en muziek) van de deelnemers. Aan de kant wordt uiteraard hier en daar een pintje gedronken, maar het publiek is vooral bezig met de moedige stoet die langs hen trekt.

‘De steun voor de Pride is met name de afgelopen drie jaar rap gegroeid’

Ongeveer de helft van de deelnemende organisaties heeft een duidelijk LHBT-karakter, en verreweg de meeste anderen vertegenwoordigen een duidelijke boodschap van open-mindedness en verbinding. Zo loopt de Antwerpse politie voor de vierde keer mee in uniform – dit werd hen tijdens eerdere edities niet toegestaan, omwille van het bewaken van de neutraliteit. Verder is voor de eerste keer de Universiteit van Antwerpen aanwezig en stappen er een flink aantal sportclubs langs de Schelde. Dat laatste is mede te danken aan de inspanningen van wethouder van Sport Ludo van Campenhout, die zich al vanaf de eerste editie hardmaakt voor het evenement. ‘We snijden met Antwerp Pride elk jaar nieuwe domeinen aan en laat ons eerlijk zijn: de sportwereld is toch nog een van de terreinen waar nog werk aan de winkel is. Als je als jong lid van een sportclub je idool in de Pride ziet opstappen, geeft dat toch een enorm vertrouwen dat het ook kan om “anders” te zijn dan de rest.’

Mister Gay Belgium Jaimie Deblieck (links) met zijn voorganger Raf Van Puymbroeck.Een bijzondere expo in het FelixArchief over de geschiedenis van Antwerp Pride en wat daaraan voorafging.

‘Er lopen meer organisaties mee dan ooit tevoren’, aldus organisator Bart Abeel, die in 2008 aan de wieg van het evenement stond. Toen had het nog een heel ander karakter. Antwerp Pride ontstond 10 jaar terug rond het partyconcept Navigaytion, een festival uit de koker van Ludo Smits van vermaarde gayclub Red&Blue, waarbij boten met dj’s over de Schelde voeren. Van een parade of pleinfeesten was nog geen sprake, wel was er vanaf het eerste jaar een inhoudelijk kader. Dat was ook een vereiste van de gemeente om aan boord te stappen. In 2010, het eerste jaar dat Navigaytion geen onderdeel meer uitmaakte van het evenement, vond voor het eerst een voorzichtig slotfeest plaats op de Grote Markt. In 2012 kwam daar de parade bij. Inmiddels wordt het evenement ook al enkele jaren aangevuld met het Antwerp Queer Arts Festival.

Dit jaar liepen meer sportverenigingen mee dan ooit tevoren.

Sommige prachtig uitgedoste deelnemers vielen bij lange na niet in één hokje te plaatsen.

Volgens Bart is met name de laatste drie jaar de interesse en steun voor de Pride rap toegenomen. ‘Het begon met LHBT-organisaties, toen haakten er bedrijven aan en nu zijn ook de academische, culturele en politieke wereld er nauw bij betrokken. Daarmee zijn we geslaagd in onze missie om van Antwerp Pride niet louter een gaypride te maken, maar een evenement dat alle lagen van onze samenleving met elkaar verbindt.’

‘Het thema is algemener dan anders, de invulling sterker dan ooit’

Het thema van de Pride is dit jaar algemener dan anders, maar de invulling ervan is misschien wel sterker dan ooit. Onder het motto ‘Love United’ staat Anwerp Pride dit jaar luid en duidelijk in het kader van verbinden. Maar er is ook veel ruimte voor reflectie. Het jubileum dient voor de organisatie als goed moment om te evalueren waar de Vlaamse LHBTI-gemeenschap inmiddels staat op het vlak van gelijke rechten en op welke gebieden er nog terrein te winnen is. Naast een stevige line-up is daarom gefocust op een krachtig inhoudelijk kader en een grote diversiteit aan evenement, die vaak gratis of voor een symbolisch bedrag toegankelijk zijn.

De parade barst dit jaar van de diversiteit. Van jong......tot oud.En van prachtige drag......tot puppy.

Een van de hoogtepunten uit het programma is dit jaar het drukbezochte symposium ‘From Strangers to Allies’ in bibliotheek Permeke, waar wordt gedebatteerd over diversiteit in de breedste zin van het woord op het vlak van kunst, sport en de media. Voor dat laatste onderdeel schoof onder andere hoofdredacteur van de Gazet van Antwerpen Kris Vanmarsenille aan, die door het publiek aan de nodige kritische vragen wordt onderworpen. Al aan het begin steekt ze haar hand in eigen boezem. ‘Ik moet met spijt zeggen dat we nog altijd een volledig witte redactie hebben.’ Op het vlak van seksuele oriëntatie is overigens wel meer sprake van diversiteit, aldus Vanmarsenille. Het geeft te denken. Een ander mooi programmaonderdeel is een mini-expositie op de zesde verdieping van het FelixArchief, waar bezoekers in een notendop de geschiedenis van het evenement uit de doeken wordt gedaan.

‘Antwerp Pride kreeg het dit jaar oprecht voor elkaar de community met elkaar te verbinden’

Ook de clubeigenaren en eventorganisatoren nemen het motto dit jaar ter harte. Voor het eerst sinds jaren is het gelukt om nagenoeg alle grote partijen samen te brengen voor de organisatie van het grote pleinfeest na de parade. Het Wave festival, dat al enkele jaren plaatsvond op het Steenplein, is in een nieuw jasje gegoten. Onder de nieuwe naam Love United zijn 8 partijen (waaronder Red&Blue, H.I.M. en Extravaganza) verantwoordelijk voor een sterke programmering verspreid over twee podia.

De drie beren, zonder Goudlokje.

Vandaag wordt er overal zonder angst hand in hand gelopen.Bedankt voor die bloemen!

Ook tijdens de Pride Night – afgelopen jaren in handen van Extravaganza – worden verschillende groepen samengebracht. In De Shop, een nieuwe locatie voor het evenement, vullen vrouwenfeest Cafedelove, housefeest Extravaganza en circuitfeest Propaganda (Red&Blue) ieder een eigen zaal in en dat levert een prachtige mensenmix op. Shirtloze circuitmannen, zij aan zij met grindende lesbiennes en alles daartussenin. Geen losse main party’s op losse locaties, gewoon allemaal door dezelfde deur naar binnen. Een prachtig statement an sich, nu de gemeenschap soms steeds verdeelder lijkt te raken.

Op zondag wordt het vierdaagse festival familiaal afgesloten met een extra uur durende Closing Party op de Grote Markt, pal voor het Stadhuis, dat ter ere van het jubileum werd uitgelicht in regenboogkleuren. De line-up is met o.a. Belle Perez, Sarah Bettens, Army of Lovers en Sven Ratzke als ieder jaar weer ijzersterk. En ja, ook hier zijn weer alle lagen van de gemeenschap aanwezig om het festival samen goed af te sluiten, dit keer zelfs met een lekker zonnetje erbij.

Vaak blijken gevleugelde woorden als ‘love united’ in de praktijk een lege huls, maar Antwerp Pride kreeg het dit jaar voor elkaar om op alle vlakken de diverse lagen van de community met elkaar te verbinden. Dat is oprecht een knappe prestatie.

Weer of geen weer, deze jongens hebben te hard getraind om hun shirts aan te houden.Mister Bear Belgium en zijn harige harem.Feest voor iedereen tijdens Love United op het Steenplein.

Tekst: Martijn Kamphorst / Fotografie: Roel Janssen