De peiling over het opengestelde huwelijk vindt volgende maand plaats. The Australian vroeg haar lezers wat ze zouden stemmen. 63% gaf aan vóór te stemmen. 30% is van plan tegen het voorstel te stemmen en 7% heeft nog niets besloten. 

Premier Turnbull is voor
Momenteel is de conservatieve regeringscoalitie, onder leiding van Michael Turbull, tegen de openstelling, maar intern zijn de parlementariërs erg verdeeld over het onderwerp; Turnbull zelf liet zo weten vóór te zijn. Ook een meerderheid van het Australische volk lijkt in opiniepeilingen voor een openstelling. Of die uitkomst ook naar voren komt tijdens de peiling is echter de vraag. Tegenstanders vrezen voor een verstoord beeld, omdat jongvolwassenen het vaak af laten weten tijdens dergelijke vrijwillige peilingen. Oud-premier Tony Abott, een van de grootste tegenstanders van huwelijksrechten voor homokoppels, voert inmiddels al actief campagne voor een nee-stem bij de peiling.

Raadgevend referendum
Eerder werd tot twee keer toe een raadgevend referendum voorgesteld om tot een oplossing te komen. Dat voorstel kwam echter niet door de ballotage bij de Senaat. Politieke tegenstanders meenden dat de regering prima zelf een beslissing over het onderwerp kon maken en velen zagen het referendum als een methode om tijd te winnen 

Peiling per post
Daarom wijkt de regering nu uit naar een peiling per post, waarvoor geen goedkeuring van de Senaat nodig is. Het is de eerste keer dat Australiërs op deze manier om hun mening wordt gevraagd over een politieke kwestie. De kosten van deze peiling worden geschat op 82 miljoen euro.