Van Moon Man naar Moon Person 
Een kleine verandering dit jaar: het iconische awardbeeldje krijgt een andere naam. De reden voor de naamswijziging? 'Waarom moet het een man zijn? Het kan een man zijn, of een vrouw, of een transpersoon, of iets anders?', aldus MTV-frontman Chris McCarthy tegen The New York Times.

1984: Rollebollen met Madonna
Tijdens de eerste MTV Awards in 1984 was het de eer aan Madonna om haar single 'Like A Virgin' te zingen. Ze stond op het podium in een korset en bruidsjurk en – ophef! – ze showde haar blote benen. Extra leuk: in 2003 deed ze het nog een keer dunnetjes over. Toen stonden Christina Aguilera en Britney Spears in soortgelijke outfits op een taart. Madonna zelf had toen een pak aan

1989: De medley van Paula Abdul
Classic! Paula Abdul, goed voor 4 awards in 1989, zong maar liefst 3 nummers tijdens de show. Het zijn ook meteen de enige hits van de diva. 

2001: Britney en haar slang 
Samen met een tijger in een kooi betrad Britney Spears in 2001 het podium van de VMA's. Later zong (oké, playbackte) ze een nummer van haar derde album. Wat iedereen echter het meest bijbleef was het moment dat ze halverwege het nummer een enorme python tevoorschijn toverde. Dierenrechtenorganisatie PETA ging na het optreden flink tekeer. Britney zal het weinig hebben geboeid, ze scoorde een dikke hit met 'I'm a Slave 4 U'.  

2002: Justin Timberlake gaat solo
Op een megaradio en met een pittig hoedje kwam Justin Timberlake in 2002 voor het eerst alleen het podium op. Van 1995 tot 2002 zat hij in de boyband *NSYNC (bekend van het nummer 'Bye Bye Bye') en later probeerde hij het in zijn uppie. Met succes. 'Like I Love You' werd een megahit. Hij is ook meteen het enige *NSYNC-lid dat écht een succesvolle solocarrière opbouwde. 

2009: Shocking Gaga
Lady Gaga was in 2009 op het hoogtepunt van haar populariteit. Ze werd samen met Beyoncé en Green Day de grote winnaar van de avond. Nadat ze haar hit 'Paparazzi' keurig had afgesloten, shockte ze de wereld door al bloedend het podium af te gaan. Een jaar later zorgde ze opnieuw voor ophef: toen kwam ze binnen in een vleesjurk. Opnieuw kwam PETA in actie tegen de VMA's. 

Vannacht zijn de VMA's weer op tv te zien. Katy Perry gaat als host vast en zeker voor shockerende tv zorgen en wie weet passeert Taylor Swift de revue met haar nieuwe single. Veel kijkplezier!