Ik ken wel een paar homo’s die hun homoseksualiteit niet gelijk konden accepteren, of zelfs probeerden te onderdrukken. Vaak ontwikkelden ze hierdoor een steeds sterkere afkeer tegen homoseksualiteit. Als je nu bekijkt welke maatregelen Poetin allemaal neemt tegen homoseksualiteit, lijkt het er voor mij sterk op dat ook hij iets probeert te verbergen.

Niet alleen doet Poetin ontzettend zijn best om er zo macho mogelijk uit te zien, ook moet hij een vrij conservatief land regeren en daarbij moet hij natuurlijk wel zijn mannetje kunnen staan. Die anti-propagandawet komt hem dus goed uit. Niet alleen hijzelf, maar alle Russische LHBT’s moeten nu immers hun gevoelens, liefde en trots onderdrukken. Zwaaien met een regenboogvlag mag in Moskou of Sint-Petersburg bijvoorbeeld niet meer, zogenaamd om kinderen tegen blootstelling aan niet-traditionele relaties te beschermen. Als ze immers niks horen of weten van homoseksualiteit, dan komen ze er waarschijnlijk nooit achter dat ze misschien niet hetero zijn, zo wordt geconcludeerd.

‘Misschien moeten we Poetin een handje helpen met een nieuwe hashtag: #IsPutinGay’

In Nederland ben ik ook in aanraking gekomen met homo’s die hun eigen identiteit of geaardheid probeerden te onderdrukken. Twee jaar geleden ging ik op date met een jongen die naar dezelfde middelbare school ging als ik. Daar was hij ‘de macho-man’. Veel meiden zagen hem wel zitten, hij blonk uit in alle sporten en had ook nog de sexy looks. Maar van homo’s moest hij – destijds – niks hebben; die konden maar beter ver uit zijn buurt blijven. En het gebruik van homo als scheldwoord? Dat was toen meer regel dan uitzondering. Toch bleek hij dus zelf te worstelen met zijn gevoelens.

En wat doe je dan in zo’n situatie? Dan keer je je steeds meer tegen homo’s. Gelukkig zien de meeste jongeren – maar ook ouderen – op een gegeven moment in dat het niet verkeerd is om anders te zijn. Ook de meest homofobe homo’s kruipen op den duur langzaam maar zeker uit hun schulp en zien in dat er niets anders opzit dan zichzelf te leren accepteren.

Terug naar Poetin. Met een aantal maatregelen en acties, waaronder dit jaarlijkse shirtloze momentje, probeert hij het imago van een macho, hetero Rusland in stand te houden. De beroemde bewerking van een foto waarop hijzelf make-up draagt, is inmiddels verboden in Rusland. Homopropaganda mag dan zogenaamd zijn ingevoerd om ‘kinderen te beschermen’, maar fungeert vooral om te onderdrukken. En Poetin zelf? Die is enkele jaren geleden gescheiden, gaat graag paardrijden én loopt blijkbaar zo nu en dan heel relaxed halfnaakt door de natuur. Hoe lang zou hij het nog vol kunnen houden? Misschien moeten we hem een handje helpen met een nieuwe hashtag: #IsPutinGay

Coverfoto: Mgr. Madhatter