Het begint een beetje treurig te worden hoelang het wel niet duurt voor de Australische regering eindelijk eens aanstalten maakt om de achterhaalde wetgeving in het land aan te passen.

Vorige maand nog torpedeerde de senaat – net als het jaar ervoor – het regeringsvoorstel voor een verplicht referendum over de openstelling van het huwelijk. Oud-premier Tony Abbott is in Australië de bekendste figuur die tegen de legalisering van het huwelijk voor M/M en V/V strijdt. Hij begon zelfs een campagne voor een nee-stem bij een vrijwillige volkspeiling per post.

Over die volkspeiling schreven onze collega's onlangs het volgende op Gay.nl.

In totaal zijn al meer dan twintig wetsvoorstellen over het huwelijk aan de orde geweest in het parlement. Ook een referendum – vrijwillig dan wel verplicht – komt al jaren ter sprake. In 2008 zijn uit 84 wetten al homodiscriminerende bepalingen gehaald en de meeste staten in Australië hebben al een geregistreerd partnerschap. Dus rest de vraag: waarom doet men zo moeilijk om ook deze laatste hobbel te nemen?

Geregeld staat er een vooraanstaande Australiër op om aandacht te vragen voor de kwestie, die nu al veel te lang speelt. Deze keer is het Ian Thorpe. De zwemmer, die zelf jarenlang worstelde voor hij openlijk uitkwam voor zijn homoseksualiteit, roept nu op tot actie. Samen met zijn partner Ryan Channing stelt hij dat het hoog tijd is om de wet gelijk te trekken voor iedereen. En terecht. Hier de beelden!

Bron: Attitude