Het lijkt altijd zo leuk wanneer bekende merken en organisaties zich inzetten voor de belangen van homo’s  tijdens Pride-evenementen. In Nederland staat Hema alweer jaren z’n mannetjes met ludieke initiatieven, waarvan de opbrengst steevast naar goede doelen gaan.

Dit jaar dacht ook Primark goede sier te maken. Speciaal voor Gay Pride in het Britse Manchester kwam de budgetkledingboer met een Pride-lijn vol regenboogkleurige kleding en andere merchandise. Maar toen een klant wilde weten hoeveel van de opbrengst precies naar homobelangenorganisaties ging, werd duidelijk dat het Primark daar helemaal niet om te doen was: geen cent gaat naar charity.

Desgevraagd stuurde Primark een e-mail naar een zekere Robin Grace, die vragen had gesteld over de Pride-kledinglijn. Daarin stond dat Primark lhbt-zaken ‘heel erg serieus neemt’ en dat ze ‘trots lid zijn’ van Stonewall, een van de grootse lhbt-organisaties van Europa. Kennelijk vonden ze dat bij Primark wel voldoende, want de opbrengsten van de kledinglijn verdwijnen doodleuk in de eigen portemonnee.

Homofobe fans
In ander Manchester Pride-nieuws: voetbalclub Manchester United liet trots weten dat ze het evenement ondersteunden. Ze deelden een foto van de bekende Canal Street in het hart van Manchesters gaybuurt, met de tekst: ‘We hopen dat iedereen die Manchester Pride bezoekt een geweldige tijd heeft!’

Dat kwam ze helaas op een backlash te staan van homofobe voetbalfans. ‘Voetbal is voor echte mannen en niet voor een stel homo’s, twitterde iemand. En zo waren er meer negatieve geluiden te horen die we hier niet willen herhalen. Tja...

Take That
We eindigen met een positieve noot, namelijk dat Take That, al jaren hét muzikale exportproduct van Manchester, geeft namelijk vrij onverwacht een optreden tijdens Manchester Pride. De drie overgebleven leden van Take That, Howard Donald, Gary Barlow en Mark Owen, zullen later vandaag te zien zijn. Ze introduceren de sterren van The Band, wat weer een musical is die gaat over de beginjaren van Take That.

Hier een trailer: