Een kleine opfriscursus. Will & Grace was vanaf 1998 dé sitcom die Amerikanen – en later Europeanen – liet wennen aan bi- en homoseksuele hoofdpersonages. Will (Eric McCormack), een openlijk homoseksuele advocaat, en zijn hartsvriendin Grace (Debra Messing), hetero en interieurontwerpster, deelden een appartement in Manhattan, waren nogal emotioneel afhankelijk van elkaar en zochten beiden naar ‘de ware’ en later zelfs naar een kind. Samen met de coming-out van Ellen DeGeneres in 1997 – zelf speelde ze ooit een gastrol in Will & Grace – waren dit revolutionaire eye-openers in de Amerikaanse media. Activisme startte ruim daarvoor al, de Stonewall Uprising vond immers al in 1969 plaats. Een succesvolle comedyshow met openlijk homoseksuele hoofdrollen was nieuw.

‘Typische gay-clichés werden ingezet, en direct daarna weer ontkracht’

De toon was altijd vrolijk, scherp, absurdistisch maar bovenal: menselijk. Waar hun luidruchtige sidekicks Jack en Karen (Sean Hayes en Megan Mullally) vooral onvolwassen of compleet ontspoord waren, toonden Will en Grace ook hun tekortkomingen, onzekerheden en herkenbare twijfels. Daarmee werden de typische gay-clichés vaak eerst op scherpe toon ingezet om ze even later weer te ontkrachten.

Bekende Amerikanen kwamen voor 1997 zelden uit de kast op tv, waardoor zichtbaarheid achterbleef. Celebrity's als Liberace, Freddie Mercury en Rock Hudson verloren hun leven en reputatie aan de aidsepidemie in de jaren tachtig en negentig. Pas met Ellen en Will & Grace werd die kastdeur weer iets meer geopend voor een groot publiek – hoewel Sean Hayes pas jaren na Will & Grace uit de kast kwam. Het was deze luchtige en humoristische aandacht die nodig was om het tij te doen keren.

Na 198 afleveringen, 8 seizoenen, 16 Emmy’s, ontelbaar veel guest stars (Oh… My… Cher!) en haast eindeloze herhalingen op NET5, stopte de serie in 2006. Maar de impact bleef. Bijvoorbeeld toen in 2012 de Amerikaanse vicepresident Joe Biden ineens Will & Grace noemde als de grootste bijdrage aan het vormen van homo-emancipatie bij het Amerikaanse volk. In hetzelfde interview sprak hij zich uit voor gelijke huwelijksrechten in heel Amerika, waarna president Obama snel volgde.

Ook in Nederland kenden we zulke rolmodellen. De eerste was acteur Albert Mol, die openlijk op tv sprak over zijn geaardheid. Velen zouden volgen, zoals Jos Brink, Claudia de Breij, Carry Slee en Paul de Leeuw. Daarmee ontstonden er langzaam ook homoseksuele rollen en karakters in bestaande programma’s, boeken en films. Theo & Thea, Goede Tijden, Slechte Tijden en tegenwoordig Spangas! en de programma’s van Arie Boomsma geven het Nederlandse publiek op een toegankelijke manier informatie over seksuele diversiteit en laten zien wat homoseksualiteit nu precies is en hoe alledaags (of juist niet) deze mensen kunnen zijn.

‘Karakters als Will en Grace bieden een aanknopingspunt om vragen te beantwoorden die leerlingen niet aan een beeldscherm kwijt kunnen’

Als ik voorlichtingslessen voor het COC geef, beginnen we vaak met een spelvorm: ‘Het associatiespel’. Om het ijs te breken en de kennis van de klassen in te schatten, vragen we hen of ze álles willen noemen waar ze aan denken bij het begrip ‘seksuele diversiteit’. Regelmatig noemen leerlingen dan de eerdergenoemde bekende namen. Kennis over homo’s is misschien nog niet zoveel aanwezig, maar onbekend zijn leerlingen er niet meer mee. Juist deze personen en rollen vormen een mooi aanknopingspunt. Zo kunnen we leerlingen de kans bieden om vragen te beantwoorden die ze niet aan een beeldscherm kwijt kunnen. Uitleggen waarom Conchita Würst geen transvrouw maar een dragqueen is en Caitlyn Jenner juist weer wel. Of hoe Arie Boomsma hetero en cisgender is, maar wel opkomt voor de belangen van mensen die dat niet zijn.

Wat Spangas! nu is voor scholieren, was voor mij Will & Grace: een enorme steun en vreugde. De onzekerheid en het neurotische gedrag van Will, hoe Grace zich met gestrekt been in elke strijd stort, dat de extravagante Jack vaak aandacht maar slechts zelden echte liefde vindt en hoe Karen ondanks haar uiterlijk vertoon en een klein leger aan personeel zich soms heel eenzaam voelt.

Sinds Will & Grace stopte is er een hoop veranderd. Dat gaan we in deze revival merken ook. Toen de cast en het productieteam in 2016 samen kwamen voor een eenmalige special, waren de actuele politieke grappen het meest opvallend. Omdat de reacties van de fans zo overweldigend waren, is dit officieel voor het eerst dat een sitcom op deze manier terugkeert. Niet een spin-off of speelfilm, maar twee volwaardige nieuwe seizoenen. Fans van Friends, Frasier en Sex and the City zien nu vast ook ineens hoop.

'Het gerucht gaat dat zelfs Michelle Obama een gastrol zal spelen'

Ook is aangekondigd dat de show met zijn tijd mee is gegroeid. Waar Will & Grace eerst vooral heel erg ‘LGB’ was, werd de T van transgender nogal eens genegeerd. Transfobe grappen die toen nog heel veel voorkwamen, zijn vanaf nu verleden tijd. Will ging 20 jaar terug nooit naar een Pride-evenement en waar de oorspronkelijke cast nog bijna helemaal wit was, zal er nu hopelijk veel meer diversiteit en diepgang in de casting te zien zijn. Er gaat zelfs een gerucht dat Michelle Obama een gastrol speelt, in navolging van eerdere sterren als JLo, Madonna, Neil Patrick Harris en Wanda Sykes. Het is nu 2017, niet 1998. Een aantal vaste bijrollen zal niet meer worden gespeeld omdat onder meer Hollywood-veteranen Debbie Reynolds en Eileen Brennan niet meer leven. Ook de oorspronkelijke finale, waarin Will en Grace elkaar uit het oog verliezen, zal worden genegeerd.

Tot mijn grote blijdschap heeft een Nederlandse zender weer de uitzendrechten van de nieuwe Will & Grace gekocht. Uiteraard voor mijn eigen plezier en herkenning, want de eerste kijkavond met vrienden staat al gepland. Maar ook omdat ik hoop dat ze voortzetten waar ze zo goed in waren: zichtbaarheid geven aan seksuele diversiteit, voor kijkers van alle leeftijden. En dan maar hopen dat leerlingen Will & Grace gaan noemen in de les.

De eerste aflevering van Will & Grace seizoen 9 wordt op 28 september uitgezonden op NBC. In Nederland is het nieuwe seizoen vanaf 3 oktober om 20:30 uur te zien bij TLC.

Meer lezen of zelf interesse om voorlichter te worden? Neem eens een kijkje op de Facebookpagina van Voorlichting COC Haaglanden.

Foto: Mgr. Madhatter