Als student schreef de gedreven Anne-Sophie zich als hobbyist in voor de avondopleiding aan de hotelschool. Vanaf het fileren van haar eerste vis was ze verkocht. Haar hobby werd haar werk en in no time schopte ze het tot chef.

'Ik maak graag ilussies van eten'

Ladychef of the Year
‘Ik ben altijd een harde werker geweest. In combinatie met mijn passie en gedrevenheid mag ik daardoor nu al op zeer jonge leeftijd de positie van chef bekleden. Het was een grote eer om na mijn eerste jaar als chef verkozen te worden tot Ladychef of the Year 2015, als jongste vrouw ooit. Dat was voor mij echt een bevestiging dat hard werk loont.’

Schijn bedriegt
‘Ik maak graag illusies van eten. Bijvoorbeeld maïs die eigenlijk wortel blijkt of chocolade in de vorm van een kers. Zo leg ik een beetje humor in mijn eten en het geeft een extra dimensie aan de eetervaring. Ik bedrieg het zicht, waardoor je meer op de smaak moet vertrouwen, en dat is toch waar het uiteindelijk het meest om draait. Ik probeer zoveel mogelijk mijn eigen ding te doen in de keuken.’

Oma’s zwezeriken
‘Vaak zijn het de herinneringen die gepaard gaan met een gerecht die het voor mij zo speciaal maken. De allereerste keer kervelsoep van mijn bomma, of de versgebakken zeetongskes of zwezeriken van mijn andere grootmoeder. Ik kook heel graag, maar allereerst eet ik zeer graag. Ik vind het prachtig hoe eten emoties uitlokt, je even mee terug kan nemen naar een moment.’

'Ook ik kan na een lange shift nog genieten van een pita met knoflooksaus'

Jamie Oliver, Nigella Lawson of Gordon Ramsey?
‘Ik ben een combi van de drie denk ik. Ik heb de speelsheid van Jamie, het oog voor detail van Gordon en de hartstocht van Nigella. De persoonlijkheid van de chef bepaalt de sfeer in de keuken. Wat ik in ieder geval nooit zal doen, is schreeuwen als Gordon. Daarmee los je niks op, vind ik. Als mij iets niet zint, spreken mijn ogen daarbij boekdelen, haha.’

Koken voor de eerste date
‘Als ik voor een eerste date zou koken, zou ik proberen te achterhalen wat haar lievelingsgerecht of -ingrediënt is en daar mijn creatie op baseren. Chocolade? Dan wordt het een heerlijke moelleux. Vlees? Een botermalse chateaubriand. De liefde van een man gaat door de maag, maar dat is bij een vrouw zeker niet anders.’

Geheime zonde
‘Als je de hele dag bezig bent met gastronomie en er een shift van 14 uur op hebt zitten, kun je soms best genieten van een goede hamburger of een goede pita met knoflooksaus.’

Tijdens Jong Keukengeweld trakteren 57 jonge Vlaamse topchefs jongeren tussen de 18 en 30 op een driegangenmenu, inclusief bijpassende dranken, voor slechts 45 euro*. Een tafel reserveren kan vanaf 19 september via www.jongkeukengeweld.be.

* Voor restaurants met een Michelinster of Gault&Millau-score vanaf 15/20 geldt een toeslag van € 10,-