Behalve mannen die seks hebben met mannen, kunnen ook sekswerkers gebruik maken van de nieuwe regeling. Volgens Els Cleemput, woordvoerder van de minister van Volksgezondheid Maggie de Block, is het alleen nog wachten op het uitvoeringsbeleid. Dat hopen ze eind dit jaar te publiceren.

Situatie in Nederland
In 2015 besloot minister Schippers (VWS) de levenslange uitsluiting voor homo- en bimannen van bloeddonatie te wijzigen in een uitsluitingstermijn van twaalf maanden na het laatste seksuele contact. Het COC noemde dat besluit toen ‘uiterst teleurstellend’ omdat de wijziging nauwelijks praktische waarde heeft voor seksueel actieve homo- en bimannen. Het ministerie van VWS en bloedbank Sanquin beloofden het COC vorig jaar om te komen met voorstellen voor een minder discriminerend bloeddonatiebeleid. Die voorstellen worden dit najaar verwacht. 

3 maanden in het Verenigd Koninkrijk
België loopt net zoals Nederland achter op het Verenigd Koninkrijk. Daar werd eerder de 12-maanden-geen-seksregel ingekort tot 3 maanden. De Britse overheid heeft laten weten nog altijd te streven naar een beleid waarbij per geval wordt beoordeeld of donateurs risico hebben gelopen op hiv of een andere soa, in plaats van bepaalde groepen op voorhand uit te sluiten of te beperken.

Bron: Gazet van Antwerpen