Een panel van experts is op dit moment bezig met een onderzoek naar transpersonen in het leger. Waar president Trump het liefst meteen van transsoldaten af wil, is James Mattis iets voorzichtiger. Hij besluit pas na het onderzoek of transpersonen in het leger mogen blijven dienen. 'Onze focus moet altijd liggen op wat het beste is voor het leger om tot een overwinning te komen op het veld te komen', aldus Mattis in een statement. 

Trumps reactie
Drie tweets had de Amerikaanse president nodig om zijn plan kenbaar te maken. De reden om transpersonen te weren in het leger? 'Ons leger moet gefocust zijn op beslissende en overrompelende overwinningen en mag niet worden gehinderd door de enorme medische kosten en verstoring die transgenders in het leger met zich meebrengen.'

Eerder werd ook al bekend dat het weren van transpersonen in het Amerikaanse leger juist flink wat geld gaat kosten. Het zou maar liefst 114 keer duurder zijn dan het behouden van de soldaten. Op dit moment werken er naar schatting 15.500 transpersonen in het Amerikaanse leger. Een vervanger kost al snel 75.000 dollar. Volgens de Naval Postgraduate School in Californië zijn er 12.800 nieuwe soldaten nodig om dat gat op te vullen, daardoor lopen de kosten op tot in de miljoenen. 

Kritiek
Er kwam veel kritiek over het plan van Trump. Afgelopen week werden er zes transsoldaten uitgenodigd op de rode loper van de MTV Video Music Awards in reactie op het besluit van Trump. 

Bron: The Guardian