Dijkhoff maakte eerder al bekend dat Tsjetsjeense homo's langer in Nederland mochten blijven. Door het aanpassen van het ambtsbericht kunnen ze nu ook asiel aanvragen. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft Dijkhoff dat er in Tsjetsjenië sprake is van 'ongeremde homohaat' en dat LHBT's niet alleen gearresteerd, maar ook gemarteld en vermoord worden. Bovendien is er volgens hem sprake van systematische vervolging van Tsjetsjeense homo's. 

Ambtsbericht
Enkele maanden geleden kwam het nieuws naar buiten dat homomannen worden opgepakt en opgesloten in Tsjetsjeense gevangenissen. Ouders werd opgeroepen LHBTI-familieleden te vermoorden en getallen van slachtoffers lopen onwijs uiteen. Er kwam grote kritiek omdat gevluchte Tsjetsjenen Nederland niet in mochten; het ambtsbericht stelde dat 'homoseksualiteit niet openbaar bespreekbaar was'. COC's Joyce Hamilton noemde dat eerder al een 'gigantisch understatement'.

Dagelijks gevaar
Wij spraken eerder dit jaar met een activist van het Russian LGBT Network. 'Tsjetsjeense homo's lopen dagelijks gevaar', vertelde hij. 'Eén ding is zeker; we moeten die mensen weghalen uit Tsjetsjenië.'

Documentaire
VICE News wist met camera's binnen te dringen in de Tsjetsjeense gevangenis waar gays vermoedelijk worden opgesloten, gemarteld en vermoord.

Bron: COC en NOS / Beeld: Klaas Dijkhoff - Creativecommons