Verschillende media berichten dezer dagen over de dood van prinses Diana, op 31 augustus precies twintig jaar geleden. Yahoo laat Michael Musto aan het woord, een Britse cultuurcriticus. Die stelt dat Diana indruk maakte op gays omdat ze de eeuwige outsider was – tijdens haar huwelijk met prins Charles, maar ook daarna, toen de Britse koninklijke famillie haar liever kwijt dan rijk was. Volgens Musto stond Diana voor veel uitdagingen in haar leven, terwijl ze zich altijd beheerst uitliet en zich stijlvol kleedde – en zich ook nog eens inzette voor allerlei goede doelen.

Marilyn Monroe
In Newsweek verhaalt cabaretier Desmond O’Connor van de keer dat Diana zich in mannenkleren hulde en met Freddie Mercury een gaybar aandeed in Londen, waar hij nu een musical over schrijft. O’Connor noemt het ‘vreemd maar logisch’ dat Elton John als eerbetoon aan Diana zijn oude lied Candle in the Wind in een nieuw jasje stak. De oorspronkelijke versie van dit lied was gewijd aan Marilyn Monroe, een van de meest glamoureuze Hollywoodsterren die ooit heeft geleefd. Niet toevallig trok Elton John die parallel met prinses Diana, zegt O’Connor. Het verschil: in Diana's geval geen gevecht met drugs, medicijnen en alcohol, maar een getormenteerd liefdesleven.

Tragiek, horror en glamour
Niet iedereen ziet Diana als gay icoon. Opiniemaker Mark Simpson schreef na haar dood in The Independent dat bekende iconen iets gemeen hebben, namelijk een combinatie van tragiek, horror en glamour. Iets wat voor Diana zeker na haar gruwelijke ongeluk opging, maar daar plaatst Simpson dus zijn bedenkingen bij. ‘Natuurlijk hielden duizenden gays van Diana, om dezelfde reden dat iedereen van haar hield en niet alleen vanwege haar werk op het gebied van bewustwording rond aids. Maar een gay icoon zijn gaat om meer dan iemand liefhebben. Het gaat bij een gay icoon om identificatie die vaak voortkomt uit een eigen, wanhopige situatie.’

Vechtscheiding
Op een oppervlakkiger niveau zou je kunnen stellen dat het leven van Diana het heerlijke basismateriaal vormt voor een tv-serie als Feud. Ryan Murphy heeft de vechtscheiding tussen Charles en Diana op het oog voor het tweede seizoen van zijn serie over beroemde vetes, iets dat Diana bij leven voedde middels tv-interviews en andere momenten waarop ze zichzelf van haar meest kwetsbare (en volgens sommigen meest manipulatieve) kant liet zien. 

Pleitbezorger
En Diana zelf? Die wilde wanhopig graag gewoon zichzelf zijn, schrijft The Independent. In dit mooie artikel is te lezen hoe Diana tegen wil en dank liet zien dat gays ‘gewone mensen’ waren in een tijd dat die veelal werden gezien als mannen die ongeneeslijke ziektes verspreidden. Mede dankzij Diana is dit beeld gekanteld en verdient zij het om als krachtig pleitbezorger te worden gezien van de gay community. Noem haar geen gay icoon misschien, maar ze was zeker een heldin met al haar positieve en minder fraaie kanten…

Lees ook: 'Prinses Diana was een baken voor gays met hiv en aids'