Volgens Sandro Kortekaas van LGBT-Asylum Support gaat het om de grootste demonstratie van LHBT-asielzoekers ooit in Nederland. Met de actie vragen ze aandacht om de situatie waarin ze op dit moment zitten. Veel van hen dreigen uit Nederland gezet te worden omdat ze 'niet gay genoeg' zijn.

Petitie
In april startte LGBT Asylum Support de petitie #NietGayGenoeg. Directe aanleiding waren de vele negatieve beslissingen door het IND over LHBT-asielzoekers die als ongeloofwaardig werden gezien. Een vaag of summier proces van bewustwording of zelfacceptatie bleken bij alle afwijzingen standaardtermen en -redenen te zijn op basis waarvan het IND hen afwees. De stortvloed aan afwijzingen werd niet alleen door LGBT Asylum Support, maar ook door veel COC-afdelingen en gespecialiseerde advocaten opgemerkt.  

Manifestatie in Den Haag
Tijdens de manifestatie komen ook Tweede Kamerleden Kathalijne Buitenweg (GroenLinks), Nevin Ozutok (GroenLinks), Jasper van Dijk (SP) en Kirsten van den Hul (PvdA) spreken. Na de manifestatie biedt LGBT-Asylum Support samen met zes LHBT-asielzoekers uit Iran, Irak, Afghanistan, Trinidad/Tobago, Jamaica en Tsjetsjenië de petitie aan in de Statenpassage van het gebouw van de Tweede Kamer.

Illya mag blijven
LHBT-vluchteling Illya, die maar liefst 39 dagen in hongerstaking ging vanwege zijn situatie, is vrijgesproken en mag in Nederland blijven. Illya Kordi ontvluchtte in 2015 Oekraïne, omdat hij er als homo zijn leven niet zeker was. Volgens de Nederlandse overheid is de situatie voor LHBT's in Oekraïne veilig en moest hij dus terugkeren. De vluchteling werd gevangengezet en ging uit protest daartegen in hongerstaking. Na 39 dagen ging hij weer eten, zijn detentiemaatregel werd later opgeheven. 

Bron: LGBT Asylum Support / Beeld: Wikimedia Commons