Als een van de weinige populaire popartiesten, bezingt Olly Alexander als leadzanger van Years and Years openlijk zijn liefde voor jongens. Hij zet zich vaker in voor de gemeenschap – zijn BBC-documentaire Growing Up Gay is daar een bijzonder mooi voorbeeld van.

Depressie
In de docu vertelt Olly eerst openlijk over de problemen waar hij zelf mee heeft geworsteld en soms nog steeds mee stoeit. Zo bespreekt hij zijn depressie, een periode van zelfmutilatie en de eetstoornis die hij ontwikkelde. "Ik heb nog steeds een zeer moeilijke relatie met eten", aldus de zanger in zijn documentaire.

Worstelingen
Na een emotioneel gesprek met zijn eigen moeder, gaat Olly in gesprek met andere mensen die soortgelijke ervaringen hebben gehad. Zo spreekt hij met een jongen die een zelfmoordpoging ondernam als gevolg van aanhoudende pesterijen, een jongen die na afwijzing van zijn ouders verslaafd raakte aan harddrugs en een jongen die nog steeds worstelt met zijn boulimia.

Gezondheidsproblemen
Over de reden dat Olly besloot deze documentaire te maken, zegt hij: "Er heerst een beeld dat anno 2017 LHBTQ's het prima voor elkaar hebben. We hebben gelijke huwelijksrechten, worden beschermd door de wet, maar de statistieken laten zien dat 40 procent van de LHBTQ's lijdt aan gezondheidsproblemen als angst of depressie, tegenover 25 procent van de rest van de samenleving. Dat is krankzinnig en ik heb het gevoel dat we dit probleem simpelweg negeren.' (...) ‘Ik ken niemand die zijn jeugd ongeschonden is doorgekomen.’ (...) 'Ik wil beter begrijpen welke impact het opgroeien als homo op mij heeft gehad."

Confronterend
De documentaire is een confronterende, emotionele rit, maar kent ook genoeg vrolijke momenten. Bovenal heeft Olly deze documentaire gemaakt omdat er naar zijn mening veel te weinig openlijk over deze problemen wordt gesproken, terwijl erover spreken juist een enorme opluchting kan zijn.

De documentaire Growing Up Gay is te zien op Eén om 21.25 uur. Hier onder zie je de trailer. Heb je geen Eén of kun je om een andere reden niet kijken? Dan kijk je de complete docu op YouTube.