Akeem Vassel is 27 jaar en was vast van plan om zich in te zetten voor de rechten van homo’s, lesbiennes, biseksuelen en transgenders in zijn land. In zijn woonplaats Kingston in Jamaica zijn hij en andere homo’s echter verre van veilig.

De afgelopen jaren vielen er meerdere doden. Vorige week nog werd in de hoofdstad Kingston nog een modeontwerper vermoord. Hij is vermoedelijk omgebracht vanwege zijn seksuele geaardheid.

Verstoten
Akeem werkte voor JFlag, een organisatie die zich inzet voor de rechten van lhbt’s. Mensen die uitkomen voor hun geaardheid, worden vaak verstoten door hun familie. Ook Akeems famlie kreeg bezoek van vreemden, die wilden weten waar hij uithing.

Zijn werk voor JFlag zorgde ervoor dat Akeem een doelwit werd. Aan de Volkskrant vertelt hij: ‘Ik ben meerdere keren verhuisd, omdat mensen in de gemeenschap dreigden het huis in de fik te steken waar ik met mijn toenmalige vriend woonde.’ Hij herinnert zich een ander incident in een bus, toen een man naar hem siste dat hij zijn keel zou doorsnijden.

Dan vertelt Akeem dat er dagen zijn dat hij en zijn vriend het huis alleen nog verlaten als het echt niet anders kan. Een van hen slaapt tegen de muur onder het raam, zodat voorbijgangers maar één persoon in bed zien liggen.

Shelter City
Toen hij werd geselecteerd voor een programma genaamd Shelter City, grijpt Akeem deze kans met beide handen aan. Shelter City is een organisatie die zich ontfermt over mensenrechtenactiviten, om ze in drie maanden trainingen te geven en ze weerbaarder te maken. Het is niet de bedoeling dat de deelnemers asiel aanvragen in Nederland.

Akeem komt naar Nederland, met het idee om op termijn terug te keren naar Jamaica. Maar dat gaat niet: hier realiseert Akeem zich dat hij zijn leven daar niet langer veilig is.

Veiligheidscamera's
Asiel aanvragen gaat niet zomaar. Een organisatie genaamd Justice and Peace probeert een alternatief te verzinnen, waarbij Akeem hulp zou krijgen bij het installeren van veiligheidscamera’s bij zijn huis. Maar dan nog zou hij zijn leven niet zeker zijn. ‘Ik had het gevoel dat ze boos op mij waren dat ik asiel had aangevraagd, al werd dat niet hardop gezegd.’

Uiteindelijk kreeg Akeem alsnog asiel.

Vice maakte een indrukwekkende documentaire over gays in Jamaica, genaamd Gully Queens:

Foto: Facebook