Deze week bestaat het Homomonument precies dertig jaar. De oprichting ervan ging in 1987 niet zonder slag of stoot. In de Telegraaf schreef een boze lezer destijds: “Eindelijk is het er dan toch van gekomen: het Homo-monument is onthuld. Het enige ter wereld nog wel. Het wachten is nu nog op een monument voor travestieten. Pas dan is het gekkenhuis compleet.”

Het was slechts een kleine smet op de feestelijkheden, want dat het Homomonument zijn nut heeft bewezen is de afgelopen dertig jaar meer dan gebleken.

Baken
Het monument aan de voet van de Westerkerk werd een baken in woelige tijden, een plek om te herdenken maar ook om het leven te vieren.

Het Homomonument werd destijds opgericht om homoseksuele mannen en vrouwen te steunen in hun strijd tegen onderdrukking en discriminatie.

Make-over
Om het dertigjarig jubileum te vieren is de tramhalte Westermarkt tijdelijk omgedoopt tot halte Homomonument. De halte heeft een passende make-over gekregen en zal nog tot en met 7 september zo genoemd worden.

Daarnaast gaat vanavond de documentaire Monument van Trots in première. Op de bijbehorende website zijn getuigenissen te vinden van mensen die op de een of andere manier een band hebben met het Homomonument. Hieronder zie je alvast enkele interview met Danny, Ellie en Bob, die elk hun eigen verhaal vertellen.

Meer van die verhalen vind je op de website Monument van Trots.