Afgelopen dinsdag werd de documentaire 'Monument van Trots' voor het eerst vertoond. Op het Homomonument, uiteraard. In de evenwichtige film van Sebas Kes komt summier de hele Nederlandse LHBT-geschiedenis aan bod. De Westermarkt puilde uit van de bezoekers en na afloop oogste de docu terecht een luid applaus. 

Maar uiteraard was er in de documentaire niet ruimte voor al het mooie archiefmateriaal. Daarom plaatste archief- en documentatiecentrum IHLIA een selectie beelden op een speciale website. Wij selecteren enkele mooie video's.

Monument van Acceptatie
In een eerste video zien we Danny. Hij kwam in 1999 vanuit Indonesië naar Nederland om samen te gaan wonen met zijn vriend Rudi. Hij begon te werken bij IHLIA en vertelt wat het Homomonument voor hem betekent. 'Acceptatie van homoseksualiteit is niet vanzelfsprekend. Er is nog een groot gevecht.' Het koppel hoopt dat er ooit in Jakarta ook een soortgelijk monument komt. 'Zodat mensen in alle openheid hun gevoelens kunnen uiten.' 

Monument van Informatie
'Ik had niets toen ik puber was. Je had geen gaybars en ik kende geen andere jongens die homo waren. Er was geen COC, daarom besloot ik naar Nederland te gaan.' Frederik verhuisde op zijn zeventiende van Aruba naar Amsterdam. Inmiddels werkt hij bij Pink Point: een informatiekiosk direct naast het monument. Hij vindt het belangrijk om iets terug te doen voor de LHBT-gemeenchap.

Monument van Zichtbaarheid
'Het is belangrijk om evenementen in de openbare ruimte te organiseren, omdat het LHBT's zichtbaar maakt. Wanneer je onzichtbaar bent, besta je niet', vertellen Richard en Elard. Zij hebben het Pink Point bij het Homomunment opgericht om meer informatie over het monument te kunnen verschaffen. 

Meer mooie verhalen over dertig jaar Homomonument vind je op deze website.

Coverbeeld: FB Homomonument