Volgens Wikipedia is Grace Jones geboren op 19 mei 1948, wat haar bijna 70 jaar oud maakt. De diva brak door als discozangeres, maar zocht het al gauw meer richting de avantgarde. Met het reggaeproducersduo Sly & Robbie vond ze een eigen sound uit die leunde op dancehall, new wave, postpunk en elektro. Van 1978 tot 1982 was ze de ongekroonde koningin van het alternatieve dancecircuit.

Later volgden extravagante fotshoots en videoclips, die Grace maakte in samenwerking met haar toenmalige partner, de fotograaf en kunstenaar Jean-Paul Goude. Samen kregen ze een zoon, Paolo, die zelf ook muzikant is en regelmatig meegaat op tournee met Grace. Die hem regelmatig vraagt de andere kant op te kijken als ze aan een stripperpaal hangt of ander erotische toeren uithaalt.

In 2015 verscheen de biografie van Grace Jones, veelzeggend getiteld ‘I’ll Never Write My Memoirs’. Een jaar later volgde de Nederlandse vertaling, die ‘Mijn Overtelde Leven’ werd gedoopt.

Bloodlight and Bami
Deze week gaat een nieuwe documentaire over Grace Jones in première tijdens het toronto International Film Festival. De titel luidt ‘Grace Jones: Bloodlight and Bami’ en biedt een kijkje in haar roerige leven, dat begon in Jamaica. Nadat ze ontsnapte aan haar streng-christelijke familie dook Grace op in Frankrijk, om daar eerst als model en later als zangeres aan de slag te gaan.

Inmiddels is Grace Jones uitgegroeid tot een icoon, dat vanwege haar androgyne uitstraling, haar laissez-faire-houding, haar opzichtige uitdossingen en een enorme reeks dansvloerhits is uitgegroeid tot het ultieme gay idool.

Nog altijd doet Grace precies waar ze zin in heeft en heeft ze schijt aan de mening van anderen – desnoods mept ze erop los, al is de laatste keer dat dat gebeurde alweer een tijd geleden. Hier enkele hoogtepunten uit haar carrière, gevolgd door de trailer en beelden uit de documentaire.